Bananowy budyń z kaszy jaglanej

Bananowy budyń z kaszy jaglanej
Zdjęcie - Bananowy budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Budyń z kaszy jaglanej? To świetna alternatywa dla tradycyjnego mlecznego budyniu do którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek.
Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy B i F oraz lecytyny.
Budyń na bazie kaszy jaglanej przygotowałam z bananem i mlekiem kokosowym.

Zdjęcie - Bananowy budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
około 1 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka truskawek
1 łyżka ksylitolu/cukru
wanilia (u mnie z młynka)

Wykonanie:
  • kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu
  • truskawki obrać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, następnie umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru. Zagotować i gotować około 5 minut do odparowania nadmiaru wody
  • kaszę jaglaną umieścić w kielichu blendera, dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego, pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki dodaj ksylitolu/cukru
  • podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bananowy budyń z kaszy jaglanej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów