Bakłażany faszerowane wołowiną i ryżem
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne bakłażany faszerowane wołowiną i ryżem. Nadziewane i zapiekane warzywa to jeden z moich ulubionych pomysłów na prosty obiad, który podobnie jak wszelkiego rodzaju makarony, nie może się znudzić! W końcu można przygotować je na tyle różnych sposobów! Tym razem na tapet postanowiłem wziąć mojego ukochanego bakłażana i przyrządzić go w bliskowschodnim stylu z mnóstwem aromatycznych przypraw, których w mojej kuchni nigdy nie brakuje. Oczywiście ich ilość można delikatnie zredukować, jeśli brakuje Wam czegoś w domowej spiżarni. Jednakże dzięki nim danie cudownie pachnie podczas pieczenia i jeszcze lepiej smakuje.
Poza wołowiną i ryżem basmati, w nadzieniu znajdziecie również pomidory, cebulę, papryczkę chili oraz czosnek. Z powodzeniem możecie dorzucić także inne warzywa, które akurat macie w lodówce. W wersji wegetariańskiej wołowinę możecie zamienić na ugotowaną soczewicę lub wybrać ulubiony roślinny zamiennik mięsa mielonego. Z pewnością będzie równie pysznie. Faszerowane bakłażany z tego przepisu gorąco polecam podać z porcją jogurtu greckiego, pestkami granatu oraz świeżą kolendrą, dzięki którym zyskują one więcej bliskowschodniego charakteru. To tyle tytułem wstępu ode mnie i zapraszam do gotowania. 😉
Bakłażany faszerowane wołowiną i ryżem z bliskowschodnimi przyprawami Wydrukuj przepis Ilość porcji: 4-8 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
Faszerowane bakłażany:
- 4 bakłażany
- 500 g mielonej wołowiny (można zastąpić ugotowaną soczewicą lub innymi roślinnymi zamiennikami)
- 200 g ryżu basmati lub jaśminowego (2 saszetki)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Do podania:
- 400 g jogurtu greckiego
- 1 owoc granatu
- 1 mały pęczek kolendry
- Bakłażany umyj i przetnij wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżki wybierz miąższ i posiekaj go w dużą kostkę.
- Miąższ przesyp do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny.
- Wydrążone bakłażany posmaruj z obu stron oliwą i oprósz od środka solą. Ułóż na blaszce do pieczenia pokrytej papierem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20-25 minut, aż skóra zmięknie. Po upieczeniu odstaw.
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu (ok. 15 minut). Odcedź.
- W dużej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją, aż zmięknie. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i smaż całość jeszcze przez chwilę.
- Miąższ z bakłażana odciśnij z nadmiaru wody i wrzuć do cebuli z czosnkiem. Smaż przez około 5 minut, aż bakłażan zmięknie.
- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy (wędzoną paprykę, cynamon, kolendrę, kumin, kardamon, gałkę muszkatołową oraz goździki). Całość wymieszaj i chwilę podsmaż.
- Następnie dodaj mieloną wołowinę. Smaż ją, rozdzielając grudki mięsa, aż nabierze brązowego koloru.
- Kolejno wlej pomidory z puszki. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Dodaj ryż i wymieszaj. Farsz dopraw solą oraz pieprzem do smaku, a następnie wypełnij nim podpieczone łódeczki z bakłażanów. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Upieczone bakłażany podawaj z jogurtem greckim, pestkami granatu i porwaną kolendrą.