Babka szpinakowa z cukrem bazyliowym i lukrem z młodego jęczmienia
Zielona babka wielkanocna
Składniki na ciasto:
100 gram szpinaku baby
3 jajka
220 gram mąki orkiszowej Bio Planet
3-4 łyżki ksylitolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
110 ml oleju rzepakowego
otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie)
Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno wlewamy szpinak z olejem i dodajemy skórkę z limonki.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła.
Wystudzoną babkę udekoruj lukrem z młodym jęczmieniem
Lukier:
2 -3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia Bio Planet
sok z połówki cytryny
Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę
Cukier bazyliowy na wierzch babki:
2 łyżeczki cukru drobnego
2-3 listki bazylii
W moździerzu utrzyj cukier z listkami bazylii. Posyp górę babki.