Azjatyckie gołąbki na parze

Azjatyckie gołąbki na parze

To zaskakujące jak kuchnia chińska ma wiele wspólnego z polską. W obu królują wszelkiego rodzaju pierożki, zupy, a nawet inne potrawy, jak chociażby gołąbki. Głównie różni je jednak sposób przygotowania i oczywiście dodatki, które nadają im unikalny smak. Zainspirowany ostatnio potrawami przygotowywanym na parze, postanowiłem przygotować azjatyckie gołąbki. Celowo nie piszę tutaj chińskie, gdyż nie korzystałem z żadnego tradycyjnego przepisu na Fei Cui Bao Rou (chiń. 翡翠包肉), lecz chciałem zrobić własną wersję z użyciem przypraw i sosów, które są tak mocno zakorzenione w kuchni Państwa Środka.

Moje azjatyckie gołąbki na parze są pełne aromatycznego farszu z mielonej wieprzowiny, do którego dodałem imbir, czosnek, szczypior, sos sojowy, ocet z czarnego ryżu (Chinkiang), sos rybny, olej sezamowy, pieprz syczuański oraz płatki koreańskiego chili gochugaru. Trochę nawiązuje on do chińskich pierożków jiaozi. Celowo pominąłem tutaj ryż, bo chciałem, żeby to było szybkie w przygotowaniu danie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go dodać w myśl polskiej tradycji kulinarnej. Dodatkowo można powiedzieć, że dzięki temu są to takie gołąbki low carb. 😉

Ich przygotowanie jest naprawdę szalenie proste i szybkie. Wystarczy krótko podgotować na parze liście kapusty włoskiej (lub zblanszować je w gorącej wodzie). Dodatkowo polecam umieścić je na moment w zimnej wodzie z lodem, aby miały pięknie intensywny zielony kolor. A następnie zawinąć w nie mięsny farsz, który polega wyłącznie na posiekaniu i wymieszaniu składników. Zajmie to Wam naprawdę chwilę. Kolejno te azjatyckie gołąbki układamy w bambusowym koszyczku i krótko gotujemy na parze, a następnie zajadamy z prostym sosem na bazie sosu sojowego, czarnego octu oraz prażonego sezamu.

Oczywiście przepis ten możecie modyfikować. W recepturze podałem kilka zamienników, ale nawet jeśli nie zdobędziecie jakiegoś z produktów, bo wymaga on odwiedzin w azjatyckim sklepie, to po prostu go pomińcie. Z pewnością będzie równie smacznie. Gorąco polecam te azjatyckie gołąbki na parze wszystkim miłośnikom orientalnych smaków. 🙂

Zdjęcie - Azjatyckie gołąbki na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiS

Składniki na azjatyckie gołąbki na parze:

Gołąbki:

  • 8 liści kapusty włoskiej
  • 500 g mielonej wieprzowiny (najlepiej od szynki lub łopatki)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu Chinkiang z czarnego ryżu (lub zwykłego octu ryżowego)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (lub ½ łyżeczki czarnego pieprzu)
  • 2 łyżeczki płatków gochuaru (lub innego sproszkowanego chili, wtedy mniej)

 

Sos:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu Chinkiang z czarnego ryżu (lub zwykłego octu ryżowego)
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu

Jak przygotowac azjatyckie gołąbki na parze?

  1. Z kapusty włoskiej delikatnie zdejmij liście. Wrzuć je do bambusowego koszyczka i gotuj na parze przez ok. 2-3 minuty. Można je także krótko zblanszować w gotującej się wodzie. Liście następnie od razu wrzuć do zimnej wody z kostkami lodu (dzięki temu zachowają kolor).
  2. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj posiekany czosnek, imbir i szczypior oraz wszystkie wymienione przyprawy. Dokładnie całość wymieszaj.
  3. Weź listek kapusty i na brzegu (od strony łodygi) ułóż 2 łyżki przygotowanego mięsa. Zawiń je ciasno w liść kapusty, składając brzegi do środka. Przygotuj analogicznie pozostałe gołąbki.
  4. Gołąbki przełóż do bambusowego koszyczka i gotuj na parze przez 12 minut.
  5. Przygotuj sos, łącząc podane składniki i podawaj go z ugotowanymi gołąbkami.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Azjatyckie gołąbki na parze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów