Anelletti al forno – sycylijska zapiekanka makaronowa
Anelletti al forno, czyli sycylijska zapiekanka makaronowa to jeden z najbardziej klasycznych przepisów tamtejszego regionu. Żaden Sycylijczyk nie może wyobrazić sobie niedzielnego obiadu bez tego dania! Zapiekanka ta gości na tamtejszych stołach przy okazji wszelkich rodzinnych uroczystości oraz świąt, jak Boże Narodzenie, Wielkanoc, czy Sylwester. Jednak na próżno szukać jej w tamtejszych restauracjach, bo to typowo domowe danie. Chociaż czasami można natrafić na nią w barach z gotowymi potrawami zwanych tavola calda.
Sam przepis wywodzi się z okolic Palermo, jednakże można go spotkać w wielu sycylijskich domach i w każdym anelletti al forno przyrządza się nieco inaczej. Podobnie jak w przypadku innych odmian pasta al forno, również tutaj podstawą zapiekanki są makaron, mięsny sos ragù z dodatkiem pomidorów oraz ser (najczęściej Caciocavallo). Jednakże główną różnicą jest tutaj rodzaj użytego makaronu. Jak sama nazwa wskazuje do anelletti al forno potrzebny jest makaron w kształcie centymetrowych pierścionków, którego powstanie datuje się już na 1154 rok! Sycylijskie młyny produkowały makarony z twardej pszenicy durum już od czasów arabskiej dominacji i był to jeden z głównych składników tamtejszych potraw stworzonych na dalekie podróże ze względu na możliwość długiego przechowywania.
Tak, jak wspomniałem anelletti al forno może być przygotowane na wiele różnych sposobów. W zapiekance często możemy znaleźć również świeży groszek, ugotowane na twardo jajka, sycylijskie wędliny, czy jakże popularnego na wyspie bakłażana, którego wykorzystałem również w moim przepisie. Dodatkowo nie może zabraknąć tutaj pangrattato, czyli bułki tartej, którą posypujemy wierzch dania. Anelletti al forno najczęściej zapieka się w okrągłych naczyniach, a następnie kroi na trójkątne kawałki niczym tort, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w innej formie. W każdym wypadku będzie smakowała wyjątkowo dobrze. Jeśli marzy się Wam prawdziwe niedzielne sycylijskie primo piatto, to musicie jej spróbować!
Anelletti al forno – sycylijska zapiekanka makaronowa Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzinaWartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
- 500 g makaronu anelletti siciliani (można również użyć penne lub rigatoni)
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duży bakłażan (ok. 300-400 g)
- 200 g tartej mozzarelli (jak do pizzy)
- 50 g tartego parmezanu lub Grana Padano (oryginalnie Caciocavallo)
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina (można pominąć, wlej wtedy wody, aby poddusić mięso)
- 30 g bułki tartej (2 łyżki)
- 30 ml oliwy z oliwek (2 łyżki)
- 30 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (2 łyżki)
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana pokrój w 5 mm plastry i mocno osól. Odstaw na 15-30 minut. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą, osusz i usmaż partiami na rozgrzanym oleju, aż będzie miękki. Odsącz na papierowym ręczniku.
- W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz seler naciowy i startą na tartce marchew. Warzywa podsmaż, aż staną się złociste, ok. 5-7 minut.
- Kolejno wrzuć mięso i smaż je przez kilka minut, starając się rozdzielić większe grudki. W tym czasie dodaj również utarte w moździerzu nasiona kopru włoskiego. Do zarumienionego mięsa wlej wino i często mieszając, gotuj, aż odparuje.
- Kolejno wlej passatę i sos gotuj jeszcze przez 15-20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dopraw go solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron anelletti w mocno osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Pamiętaj, aby go nie przegotować, ponieważ zmięknie on jeszcze w trakcie pieczenia. Odcedzony makaron dodaj do mięsnego sosu i wymieszaj.
- Do sosu z makaronem dodaj tartą mozzarellę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wysokie okrągłe żaroodporne naczynie o średnicy ok. 26 cm posmaruj odrobiną oliwy. Na spodzie ułóż połowę bakłażanów i posyp je ⅓ parmezanu. Następnie wyłóż połowę sosu z makaronem i czynność powtórz, układając kolejną warstwę bakłażanów sera i makaronu. Wierzch zapiekanki posyp pozostałym parmezanem oraz bułką tartą.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
- Po upieczeniu odstaw na kwadrans do przestudzenia, a następnie krój na porcje niczym tort (najłatwiej ładnie pokroić już całkowicie wystudzoną zapiekankę).
*Na podstawie przepisów Ricette dal Mondo i Giallo Zafferano.