Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem

Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ananasowo-ogórkowa sałatka z bazyliowo-cytrynowym dressingiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 świeży ananas
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki orzeszków pinii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z ½ limonki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Z ananasa ścinamy skórkę, wykrawamy zdrewniały kłąb, miąższ kroimy w kostkę.


Ogórek myjemy, kroimy w kostkę razem ze skórką, kolendrę grubo siekamy.


Na patelni prażymy nasiona słonecznika, dyni i ewentualnie pinii. Kiedy zaczną pachnieć i lekko się zrumienią, zdejmujemy z ognia.


Olej Kujawski, syrop klonowy i sok z limonki mieszamy. Sałatkę lekko solimy i doprawiamy grubo mielonym pieprzem, polewamy sosem.

Podajemy schłodzoną.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy