Porady kulinarne
-
Panna Cotta - jak wyjąć ją z foremki ?
Należy zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie lub jeśli to nie zadziała to nożem oddzielić deser od ścianek foremki.
-
Pierniczki - kiedy będą szybciej miękkie?
Z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym.
-
Dekoracja kremem - jak udekorować babeczki w sposób klasyczny?
Najpierw na środku babeczki wycisnąć "wieżę" z kremu. Czym wyższa będzie wieża, tym nasza dekoracja będzie wyższa. Następnie wycisnąć krem spiralnie zaczynając od zewnątrz, zataczając spirale do środka, nachodząc na tą "wieżę" z kremu. Zakończyć na śrdku, na szczycie "wieży", delikatnie docisnąć tylkę i płynnym ruchem oderwać od kremu.
-
Dekoracja kremem - jak uzyskać efekt kwiatów?
Do wykonania tej dekoracji będzie dobry rękaw z tylką w kształcie gwiazdki 1M. Wystarczy wyciskać małe rozetki i płynnym ruchem odrywać tylkę od babeczki. W środki kwiatków polecam wsadzić po jednej perełce. Efekt będzie jeszcze lepszy.
-
Tarta - jak wałkować ciasto?
Sposób na wałkowanie, który polecam to wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami grubszej foli (polecam rozciąć torebkę zip/strunową i w ten sposób uzyskać 2 kawałki foli). Dzięki temu sposobowi nie musimy dosypywać mąki, a ciasto łatwiej odchodzi.
-
Brownie - jak sprawdzić czy jest upieczone?
Należy włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy.