Porady kulinarne
-
-
Bułki maślane - jak uzyskać chrupiąca skórkę?
Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
-
Chleb - co podnosi jego walory smakowe?
Zostawiłam go do wyrastania na 12 h w lodówce, to znacznie podniosło jego walory smakowe.
-
Chleb - co zrobić, aby nie przypaliły się ziarna na wierzchu?
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia...
-
Kratka na cieście - jak ją zrobić?
Rozwałkowuję ciasto na stolnicy posypanej mąką i wykrawam radełkiem lub nożem długie paski. Następnie dekoruję nimi ciasto.
-
Brzoskwinie - jak ściągnąć skórkę ?
W głębszym garnku zagotowuję wodę, a skórkę każdej brzoskwini nacinam na krzyż. Następnie zanurzam w wodzie owoce przez ok. 30 sekund, a następnie przekładam je do naczynia wypełnionego lodowatą wodą. Dzięki takiemu procesowi, skórka w prosty sposób zejdzie z owoców i nie będzie trzeba jej obierać.