Zupa z zielonym groszkiem i łazankami
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Zielony groszek to jedna z tych rzeczy, którą zawsze mam w zamrażalniku. Lubię go we wszystkich potrawach ale najbardziej chyba w zupach. Połączenie z makaronem i odrobiną wędzonego boczku a także innymi warzywami daje nową odsłonę pysznej zupy.
Składniki
- wędzony boczek - 100 g
- zielony groszek - 200 g
- marchewka - 1 szt.
- łazanki - 100 g
- seler naciowy - 2 łodygi
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcja:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, smażyć, aż tłuszcz się całkowicie wytopi. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, przesmażyć. Wlać ok. 4-5 l wody, zagotować. Dodać pokrojonego selera naciowego oraz groszek i gotować około 10 min. Po tym czasie dodać makaron i gotować jeszcze ok. 5 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)