ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI

ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI
Soczewicę tak naprawdę dokładniej poznałam od kiedy jestem na diecie niskoindeksowej, wcześniej używałam jej dość sporadycznie. Tak naprawdę można z niej wyczarować nieskończone ilości potraw. Była już sałatka z tuńczykiem, była sałatka z warzywami były pierogi a dziś będzie zupa.
Pożywna, ale nie tucząca zupa, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor - prawie jak pomidorówka.
Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.
Zdjęcie - ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa z soczewicy na styl włoski - foto - Laura
SKŁADNIKI:
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • 5 świeżych pomidorów (mogą być z puszki) ewentualnie słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka oregano (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania
Zdjęcie - ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa z soczewicy - foto - Laura Soczewicę dokładnie wypłukać. Zalać wodą (wodę należy uzupełniać) i gotować około 15 minut.
Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe i roztarty czosnek. Na tym etapie należy pilnować aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego sera.

Kategorie przepisów