ZUPA Z SOCZEWICY NA STYL WŁOSKI
Soczewicę tak naprawdę dokładniej poznałam od kiedy jestem na diecie niskoindeksowej, wcześniej używałam jej dość sporadycznie. Tak naprawdę można z niej wyczarować nieskończone ilości potraw. Była już sałatka z tuńczykiem, była sałatka z warzywami były pierogi a dziś będzie zupa.
Pożywna, ale nie tucząca zupa, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor - prawie jak pomidorówka.
Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.
Zupa z soczewicy na styl włoski - foto - Laura
SKŁADNIKI:
Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe i roztarty czosnek. Na tym etapie należy pilnować aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego sera.
Pożywna, ale nie tucząca zupa, której podstawą jest soczewica. Szybki czas wykonania to nie jedyne jej zalety. Piękny czerwony kolor - prawie jak pomidorówka.
Jeśli dla kogoś zbyt lekka można całość wzbogacić pulpecikami z mielonego mięsa.
Zupa z soczewicy na styl włoski - foto - Laura
SKŁADNIKI:
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 5 świeżych pomidorów (mogą być z puszki) ewentualnie słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka oregano (opcjonalnie)
- parmezan do posypania
Warzywa obrać. Marchewkę pokroić w talarki, cebulę w kostkę a czosnek rozetrzeć z solą. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy obrać je ze skórki (wystarczyć polać je wrzątkiem) i pokroić.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej oprószoną solą cebulę i marchewkę, dodać liście laurowe i roztarty czosnek. Na tym etapie należy pilnować aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory lub przecier i dusić chwilę. Całość dodać do obgotowanej soczewicy, doprawić i gotować kolejne 15 minut.
Przed podaniem posypać wiórkami parmezanu lub innego sera.