Zupa z pieczarkami i soczewicą
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 40 minut
Kolejna pyszna zupa, która dołącza do mojej kolekcji. Sycąca ale delikatna, pełna dobrego smaku. U mnie w wersji mniej kalorycznej ale pyszna jest też z dodatkiem śmietanki.
Składniki
- pieczarki - 200 g
- makaron - 150 g
- zielona soczewica - 1 szklanka
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- bulion warzywny - 3 l
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bazylia suszona - 1 łyżka
- oliwa - 3 łyżki
Instrukcja:
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paski pieczarki. Chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać wypłukaną soczewicę i gotować, aż będzie miękka. 5 min przed końcem dodać makaron i koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)