Zupa z mięsem mielonym i tortillą

Zupa z mięsem mielonym i tortillą

Gęste i sycące zupy to jest to, czego potrzebuję głównie jesienią i zimą. Szczególnie mocno cenię je też sobie za możliwość przygotowania ich na dwa dni.

Po ostatnim razie, kiedy zrobiłam zupę z szarpanym kurczakiem i chrupiącą tortillą, wiedziałam, że będę robić ją częściej. Polubiłam ją z miejsca, podobnie jak lubię zupę meksykańską. Zależało mi jednak na znacznie szybszej wersji, takiej, którą mogłabym przygotować nawet po dłuższym dniu pracy.

No i zrobiłam! Z mięsem mielonym, polpą pomidorową i niewielką ilością bulionu. Zależało mi by była gęsta, i taka wręcz kremowa. I jak dla mnie, wyszła idealna. Oczywiście zestaw dodatków, czyli chrupiąca tortilla i awokado, pozostały niezmienne, bo super się sprawdziły przy poprzedniej wersji.

Przy odpowiednim doprawieniu dodatek pikantnej papryczki nie jest już nawet konieczny 😉

Zróbcie sobie taką, a nie pożałujecie 🙂

Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 szklanka = 250 ml

  • 400-500 g mielonego mięsa, u mnie z indyka
  • 1 cebula
  • 2 puszki polpy pomidorowej (polecam Mutti)
  • 2,5-3 szklanki bulionu
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2-1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 2-3 placki tortilli
  • awokado
  • oliwa

Cebulę kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż straci różowy kolor. Pod koniec oprószamy mięso mieloną papryką słodką i ostrą, oregano, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wlewamy pulpę pomidorową i gotujemy dalej, przez około 10-15 minut. Następnie wlewamy bulion. Gotujemy przez około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę oraz śmietankę. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili lub posiekaną pikantną papryczką.

Placek tortilli kroimy na paseczki, wrzucamy partiami na większą ilość rozgrzanego oleju, smażymy krótko, do zarumienienia. W trakcie smażenia obracamy na druga stronę. Wyławiamy łyżką cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym.

Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z pokrojonym na plasterki awokado oraz „chipsami” z tortilli.

UWAGI: Zupę proponuję przygotować w dość wysokim naczyniu, tak by z łatwością można było zmieścić i mieszać wszystkie składniki. Ja używam takiej mocno wysokiej patelni. Nada się również szeroki garnek z nieprzywierającym dnem. Jeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz po podsmażeniu mięsa na patelni, przełożyć je do garnka.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa z mięsem mielonym i tortillą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów