Zupa z kurkami, cukinią i makaronem
Upały takie, że trzeba ograniczać gotowanie albo gotować rano, zanim temperatury wzrosną. A i potem człowiek ma ochotę na coś lekkiego. Na przykład na taką zupę, w której znajdują się smaki lata czyli kurki i cukinia. Do tego ulubiony makaron. I to wystarczy:)
Składniki:
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka suszonego rozmarynu
- 1 cukinia
- 20 dag kurek
- 10 dag ulubionego makaronu
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, cukinię oraz kurki i chwilę dusić. Wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, kawałek pora i łodygi selera, suszony rozmaryn, zmniejszyć ogień i gotować ok, 15 min. Dodać makaron i gotować jeszcze ok. 7 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi (ja lubię:).
Smacznego:)