Zupa z borowików z grzankami
Tegoroczne leśne wędrówki zaowocowały solidnym zbiorem różnego rodzaju grzybów. W koszyczku można było dojrzeć kurki, maślaki, kozaki, podgrzybki, rydze i również najpiękniejsze, wyśnione, wymarzone borowiki. Borowiki nie tylko cieszą kubki smakowe, ale również oczy moje poddane są niesamowitym wrażeniom. Zdarza mi się bardzo często stać nad delikwentem i krzyczeć: “Znalazłam, znalazłam go”! Nie wspomnę o rodzinie, która biegnie, wołając: ”Nie zrywaj go! Pokaż!”. Chwila dla paparazzi i ląduje w koszyku.
W grudniu, z czeluści zamrażalnika, borowiki wracają do nas i lądują na stole w postaci pachnącej zupy. A grzybowy aromat przywodzi na myśl rodzinne spotkania...
Zupę z borowików i wiele innych przepisów kulinarnych możecie zobaczyć w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl przygotowanym przez ZT Kruszwica S.A
Składniki:
400 g mrożonych borowików
kilka suszonych grzybów
około 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
2 cebule
2 łyżki stołowe śmietany 18%
olej Kujawski tłoczony na zimno
sól
pieprz
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
1 duża bułka lub kilka kromek chleba
Grzyby rozmrozić. Cebule poszatkować i zeszklić na oleju, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić - doprawiając solą i pieprzem. Następnie wlać bulion warzywny, wrzucić kilka suszonych (wcześniej namoczonych) grzybów i gotować przez około 30 minut. Kilka grzybków wyjąć do dekoracji, a resztę zmiksować. Na koniec dodać śmietanę, natkę zielonej pietruszki.
Bułkę pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i na "wolnym ogniu" zrumienić.
Zupę nalać na talerze, dołożyć do każdej porcji po 3 plasterki grzybów, odrobinę natki pietruszki. Podawać z grzankami.
czas przygotowania potrawy: około 1 godziny
liczba porcji: 5