Zupa szpinakowa z miętą
To najszybsza zupa kremowa jaką kędykolwiek zrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony.
paczka rozmrożonego szpinaku
(lub świeży)
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy 1 łyżka
litr bulionu
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki - do wyboru, grzanki czosnkowe, czips ziemniaczany, z boczku i co Wam jeszcze do głowy przyjdzie.
Do gorącego oleju dodaj zmiażdżony czosnek, dodaj szpinak. Duś chwilkę. Wlej gorący bulion i gotuj 5 minut. Zblenduj. Dopraw. Dodaj dodatki jakie chcesz.