Zupa szparagowa z cukinią i pulpecikami
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze schabu cielęcego. Ale sprawdzi się każdy rodzaj mięsa. Można też zrobić pulpeciki kaszy jaglanej z dużą ilością natki pietruszki dla wegeterian, przepis na nie TU:PULPECIKI JAGLANE
Składniki na zupę szparagową z cukinią i pulpecikami:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 2 cebulki dymki
- 1 garśc szpinaku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa 2 łyżki
Pulpety:
300 g mielonego mięsa
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Jak przygotować zupę szparagową z cukinią i pulpecikami?
Warzywa umyć. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w dużą kostkę. Ze szparagów odłamać końcówki, resztę pokroić na kawałki. Na dno garnka wlać oliwę i obsmażyć warzywa. Wlać wodę do zakrycia warzyw. Gotować 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodać garść szpinaku. Cała zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Mięso doprawić podanymi w przepisie przyprawami. Dobrze wymieszać. Uformować małe kuleczki i usmażyć na oleju. Wylać zupę na talerze i dodać kilka pulpecików.