Zupa szczawiowo – pokrzywowa
Zupa o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku, zagęszczona ryżem i warzywami. Od czasu, do czasu gotuję taką zupę z udziałem szczawiu, który rośnie w ogrodzie, dodaję również świeże listki wiosennej pokrzywy. Taką zupę można zabielić słodką śmietaną lub kremowym serkiem śmietankowym ?
Składniki
- 1, 5 litra wywaru ( u mnie na szyi indyka )
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 1 pełna filiżanka ryżu
- spora garść świeżych liści szczawiu
- spora garść świeżych liści pokrzyw
- kilka łodyżek pietruszki i lubczyku
- 100 ml. słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
LIŚCIE SZCZAWIU