Zupa szczawiowo – pokrzywowa

Zupa szczawiowo – pokrzywowa
Zupa o przyjemnym, lekko kwaśnym smaku, zagęszczona ryżem i warzywami. Od czasu, do czasu gotuję taką zupę z udziałem szczawiu, który rośnie w ogrodzie, dodaję również świeże listki wiosennej pokrzywy. Taką zupę można zabielić słodką śmietaną lub kremowym serkiem śmietankowym  ?

Zdjęcie - Zupa szczawiowo – pokrzywowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1, 5 litra wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 pełna filiżanka ryżu
  • spora garść świeżych liści szczawiu
  • spora garść świeżych liści pokrzyw
  • kilka łodyżek pietruszki i lubczyku
  • 100 ml. słodkiej śmietanki lub serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Liście szczawiu i pokrzywy myję pod bieżącą wodą i siekam na wąskie paski. Na rozgrzaną oliwę daję zmiażdżone ząbki czosnku i liście szczawiu i pokrzywy. Kiedy z liści odparuje woda ( po około 20 sekundach ) patelnię odstawiam. Do wywaru dodaję pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki, oraz związane łodyżki pietruszki i lubczyku. Wszystko gotuję około 20 minut. Dodaję ryż i gotuję kolejne 15 minut. Wyciągam pietruszkę z lubczykiem i odkładam. Następnie dodaję podsmażone liście szczawiu i pokrzywy oraz śmietankę lub serek. Wszystko krótko gotuję, mieszając. Zupę doprawiam do smaku. Smacznego ?

Zdjęcie - Zupa szczawiowo – pokrzywowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LIŚCIE     SZCZAWIU

Zdjęcie - Zupa szczawiowo – pokrzywowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów