Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 duża cebula
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • lane kluski:
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i grubo kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pomidory i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy. 


Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Można ją dodatkowo przetrzeć przez sito. 


Zblendowaną zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.


Jajka ucieramy łyżką ze szczyptą soli i mąką pszenną do uzyskania gładkiego ciasta. Na gotującą się zupę lejemy ciasto, tworząc drobne kluseczki. Mieszamy. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia.


Zupę pomidorową nalewamy na talerze, dekorujemy świeżą natką pietruszki.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z twarogiem

Babka z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami

Gyros z kalafiora w domowych w…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa botwinka

Zupa botwinka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zupa rybna po tajsku

Zupa rybna po tajsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mrożony napój z czarną malwą, miętą i truskawkami. Cenne właściwości malwy

Mrożony napój z czarną malwą,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka z ryżem, indykiem i mango

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki