Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa pomidorowa z lanymi kluskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 duża cebula
  • cukier do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
  • lane kluski:
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy. Pomidory obieramy ze skórki i grubo kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. Wrzucamy cebulę, smażymy 4-5 minut. Dodajemy pomidory i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion warzywny, zagotowujemy. 


Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Zupę blendujemy na gładki krem. Można ją dodatkowo przetrzeć przez sito. 


Zblendowaną zupę zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.


Jajka ucieramy łyżką ze szczyptą soli i mąką pszenną do uzyskania gładkiego ciasta. Na gotującą się zupę lejemy ciasto, tworząc drobne kluseczki. Mieszamy. Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia.


Zupę pomidorową nalewamy na talerze, dekorujemy świeżą natką pietruszki.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym

Surówka z młodej kapusty z sos…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Grzanka ze szparagami, mozzarellą i szynką parmeńską
1

Grzanka ze szparagami, mozzare…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy