Zupa krem z zielonych warzyw
Zielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami.Składniki:
korzeń pietruszki
1 cm plaster selera
oliwa z oliwek
cukinia
2 ząbki czosnku
brokuł
sól i pieprz
2 garście szpinaku baby
1/2 szklaki mrożonego groszku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz do smaku.
Obrać pietruszkę i selera. Pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę wrzucić warzywa ok. 10 minut. Dodać czosnek. Potem obrać głąb brokuła, pokroić i dodać do garnka. Następnie dodać różyczki brokuła i groszek. Wlać wodę do zakrycia warzyw, posolić i gotować ok 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem. Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami.