Zupa-krem z cukinii i czosnku
Cukinia to ciągle niedoceniane warzywo. Tymczasem jest bogata w witaminy z grupy B i minerały, głównie wapń, potas, kwas foliowy i jod. Posiada właściwości odkwaszające i odtruwające nasz organizm, co bardzo istotne, nie kumuluje metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Najlepsze są młode cukinie do 20 cm.
Warto korzystać z tych dobrodziejstw, właśnie teraz, kiedy sezon na cukinie w pełni. Zrobiłam zupę z młodych cukinii, dlatego przyrządziłam warzywo razem ze skórką. Dodałam obowiązkowo cebulę, czosnek i por, bez których żadna zupa krem nie smakuje wyjątkowo. Bardzo polecam
Spróbujcie również placki z cukinii na drożdżach, leczo z cukinią, cukinia zapiekana.
Składniki
- 900 g młodych cukinii pokrojonych w kostkę
- 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 cebula drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 por pokrojony w talarki ( tylko jasna i jasnozielona część )
- około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
- 2 łyżki klarowanego masła
- 100 g jogurtu lub słodkiej śmietany
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- domowa przyprawa do zup
Do bulionu dodaję ziemniaki i całość gotuję na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę, czosnek, całość krótko smażę, cały czas mieszając. Dodaję cukinię i por, warzywa smażę kilka minut, do czasu, aż się zrumienią. Warzywa z patelni daję do bulionu, dodaję suszone zioła i wszystko gotuję około 30 minut. Gotową zupę miksuję na krem i doprawiam do smaku. Zupę można wzbogacić smakowo śmietanką lub jogurtem. Jeżeli dodaję jogurt, zupy już nie gotuję. Smacznego