Zupa krem z buraka z tofu w pięciu smakach
Kocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach
2-3 buraki ekologiczne
cebula biała
korzeń pietruszki
przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym)
łyżka octu ryżowego
tofu naturalne
kolendra
olej
Cebulę kroję w kostkę szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie blęduję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę ok 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków. Smażę na złoto. Podaję z kolendrą.