ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka)
Ostatni weekend był tak piękny, że trudno byłoby go spędzić w mieście. Wybór tym razem padł na okolice Śnieżnika (od czeskiej strony to Králický Šněžník) - piętnastokilometrowa cudowna trasa poprowadzona szczytami nad doliną Moravy, a potem wzdłuż jej biegu.
Potem szukanie jedzonka - wybór padł na restaurację w hotelu Złoty Łabędź (Zlatá Labuť) w Kralikach. Nasze zdziwienie wywołał napis tuż przy wejściu: Golonka Magdy Gessler... Restauracja okazała się być bardzo przyjemna, kelner był przemiły i wyjaśnił o co chodziło z panią Magdą - przyniósł nam oprawiony w ramkę artykuł z Wprost i z dumą opowiadał nam o wizycie całej ekipy. Dowiedzieliśmy się też, że králíčki králik, to po prostu królik po kralicku (czyli po królikowemu).
Jestem bardzo monotematyczna jeśli chodzi o zamawiane potrawy podczas wypadów do naszych sąsiadów. Są dwie rzeczy, które zawsze zamawiam: smażony ser (smažený sýr) i właśnie zupa czosnkowa (česneková polévka). Do sera świetnym uzupełnieniem są krokiety (krokety z bramborové kaše), nie mylić z naszym krokietami - są to kuleczki z ziemniaczanej masy w chrupiącej skórce, zdecydowanie lepsze od frytek. Zupa była bardzo(!) czosnkowa, ser był cudowny: chrupiący z zewnątrz i rozpływający się w środku - POLECAM. Dzisiaj będzie przepis na zupę czosnkową, która tak jak nasz tradycyjny bigos nie ma swojego jedynego wzorca - co dom, co region to inny przepis. Ta zupa to wywar mięsno-warzywny z dużą ilością czosnku, podawana z ziemniakami lub grzankami (lub z jednym i z drugim) ale też bywa z dodatkiem kaszy. Do zupy podaje się wędlinę lub mięso (raz zdarzyło się nam jeść z malutkimi klopsikami) oraz drobno pokrojony ser.
Jeśli chodzi o podanie zupy, to tak jak z przepisem olbrzymia różnorodność. Nieraz podaje się z ziemniakami przetartymi przez praskę, nieraz pokrojonymi w kostkę. Często do miseczki przed nalaniem gorącej zupy wbija się jajo lub daje się kilka łyżek ciasta takiego jak na lane kluski. Dodatki w postaci wędliny i sera podane są nieraz na osobnych talerzykach, nieraz pływają już w zupie. Można popróbować różnych kombinacji.
Zupa czosnkowa czyli česneková polévka - Laura
SKŁADNIKI: (na cztery osoby)
Czosnek obrać i rozetrzeć.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na dużej patelni. Wędlinę pokroić w kostkę, ser w plasterki i także w kostkę.
Grzanki, wędlinę i ser wyłożyć na osobne talerzyki, tak aby każdy mógł sam dozować sobie dodatki.
Do miseczki włożyć po pół łyżeczki roztartego czosnku, włożyć trochę wędliny i sera, zalać bardzo gorącym wywarem. Na wierzch wyłożyć grzanki chlebowe - jeść od razu.
Potem szukanie jedzonka - wybór padł na restaurację w hotelu Złoty Łabędź (Zlatá Labuť) w Kralikach. Nasze zdziwienie wywołał napis tuż przy wejściu: Golonka Magdy Gessler... Restauracja okazała się być bardzo przyjemna, kelner był przemiły i wyjaśnił o co chodziło z panią Magdą - przyniósł nam oprawiony w ramkę artykuł z Wprost i z dumą opowiadał nam o wizycie całej ekipy. Dowiedzieliśmy się też, że králíčki králik, to po prostu królik po kralicku (czyli po królikowemu).
Jestem bardzo monotematyczna jeśli chodzi o zamawiane potrawy podczas wypadów do naszych sąsiadów. Są dwie rzeczy, które zawsze zamawiam: smażony ser (smažený sýr) i właśnie zupa czosnkowa (česneková polévka). Do sera świetnym uzupełnieniem są krokiety (krokety z bramborové kaše), nie mylić z naszym krokietami - są to kuleczki z ziemniaczanej masy w chrupiącej skórce, zdecydowanie lepsze od frytek. Zupa była bardzo(!) czosnkowa, ser był cudowny: chrupiący z zewnątrz i rozpływający się w środku - POLECAM. Dzisiaj będzie przepis na zupę czosnkową, która tak jak nasz tradycyjny bigos nie ma swojego jedynego wzorca - co dom, co region to inny przepis. Ta zupa to wywar mięsno-warzywny z dużą ilością czosnku, podawana z ziemniakami lub grzankami (lub z jednym i z drugim) ale też bywa z dodatkiem kaszy. Do zupy podaje się wędlinę lub mięso (raz zdarzyło się nam jeść z malutkimi klopsikami) oraz drobno pokrojony ser.
Jeśli chodzi o podanie zupy, to tak jak z przepisem olbrzymia różnorodność. Nieraz podaje się z ziemniakami przetartymi przez praskę, nieraz pokrojonymi w kostkę. Często do miseczki przed nalaniem gorącej zupy wbija się jajo lub daje się kilka łyżek ciasta takiego jak na lane kluski. Dodatki w postaci wędliny i sera podane są nieraz na osobnych talerzykach, nieraz pływają już w zupie. Można popróbować różnych kombinacji.
Zupa czosnkowa czyli česneková polévka - Laura
SKŁADNIKI: (na cztery osoby)
- 1litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie rosół na wołowinie)
- 2-6 ząbków czosnku - ilość według gustu
- 4 kromki chleba (najlepszy oczywiście z własnego wypieku: żytni, lub pszenno-żytni)
- 8 -10 plasterków wędliny (ja preferuję szynkę konserwową)
- kawałek żółtego sera (najlepiej kilka różnych)
- kilka łyżek oleju (lub smalcu)
Czosnek obrać i rozetrzeć.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na dużej patelni. Wędlinę pokroić w kostkę, ser w plasterki i także w kostkę.
Grzanki, wędlinę i ser wyłożyć na osobne talerzyki, tak aby każdy mógł sam dozować sobie dodatki.
Do miseczki włożyć po pół łyżeczki roztartego czosnku, włożyć trochę wędliny i sera, zalać bardzo gorącym wywarem. Na wierzch wyłożyć grzanki chlebowe - jeść od razu.