ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka)

ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka)
Ostatni weekend był tak piękny, że trudno byłoby go spędzić w mieście. Wybór tym razem padł na okolice Śnieżnika (od czeskiej strony to Králický Šněžník) - piętnastokilometrowa cudowna trasa poprowadzona szczytami nad doliną Moravy, a potem wzdłuż jej biegu.
Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Potem szukanie jedzonka - wybór padł na restaurację w hotelu Złoty Łabędź (Zlatá Labuť) w Kralikach. Nasze zdziwienie wywołał napis tuż przy wejściu: Golonka Magdy Gessler... Restauracja okazała się być bardzo przyjemna, kelner był przemiły i wyjaśnił o co chodziło z panią Magdą - przyniósł nam oprawiony w ramkę artykuł z Wprost i z dumą opowiadał nam o wizycie całej ekipy. Dowiedzieliśmy się też, że králíčki králik, to po prostu królik po kralicku (czyli po królikowemu).
Jestem bardzo monotematyczna jeśli chodzi o zamawiane potrawy podczas wypadów do naszych sąsiadów. Są dwie rzeczy, które zawsze zamawiam: smażony ser (smažený sýr) i właśnie zupa czosnkowa (česneková polévka). Do sera świetnym uzupełnieniem są krokiety (krokety z bramborové kaše), nie mylić z naszym krokietami - są to kuleczki z ziemniaczanej masy w chrupiącej skórce, zdecydowanie lepsze od frytek. Zupa była bardzo(!) czosnkowa, ser był cudowny: chrupiący z zewnątrz i rozpływający się w środku - POLECAM. Dzisiaj będzie przepis na zupę czosnkową, która tak jak nasz tradycyjny bigos nie ma swojego jedynego wzorca - co dom, co region to inny przepis. Ta zupa to wywar mięsno-warzywny z dużą ilością czosnku, podawana z ziemniakami lub grzankami (lub z jednym i z drugim) ale też bywa z dodatkiem kaszy. Do zupy podaje się wędlinę lub mięso (raz zdarzyło się nam jeść z malutkimi klopsikami) oraz drobno pokrojony ser.
Jeśli chodzi o podanie zupy, to tak jak z przepisem olbrzymia różnorodność. Nieraz podaje się z ziemniakami przetartymi przez praskę, nieraz pokrojonymi w kostkę. Często do miseczki przed nalaniem gorącej zupy wbija się jajo lub daje się kilka łyżek ciasta takiego jak na lane kluski. Dodatki w postaci wędliny i sera podane są nieraz na osobnych talerzykach, nieraz pływają już w zupie. Można popróbować różnych kombinacji.
Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zupa czosnkowa czyli česneková polévka - Laura

SKŁADNIKI: (na cztery osoby)
  • 1litr wywaru mięsno-warzywnego (u mnie rosół na wołowinie)
  • 2-6 ząbków czosnku - ilość według gustu
  • 4 kromki chleba (najlepszy oczywiście z własnego wypieku: żytni, lub pszenno-żytni)
  • 8 -10 plasterków wędliny (ja preferuję szynkę konserwową)
  • kawałek żółtego sera (najlepiej kilka różnych)
  • kilka łyżek oleju (lub smalcu)
W wersji ekspresowej można użyć gotowego bulionu z kostki, ale jednak polecam ugotowanie własnego wywaru na tę okazję. Zwłaszcza, że można to połączyć w przygotowanie dwóch obiadów - ugotowane mięso i warzywa można wykorzystać do przygotowania krokietów.
Czosnek obrać i rozetrzeć.
Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu na dużej patelni. Wędlinę pokroić w kostkę, ser w plasterki i także w kostkę.

Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grzanki, wędlinę i ser wyłożyć na osobne talerzyki, tak aby każdy mógł sam dozować sobie dodatki.

Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - ZUPA CZOSNKOWA (česneková polévka) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do miseczki włożyć po pół łyżeczki roztartego czosnku, włożyć trochę wędliny i sera, zalać bardzo gorącym wywarem. Na wierzch wyłożyć grzanki chlebowe - jeść od razu.

Kategorie przepisów