Zupa brokułowo-serowa według Bajaderki

Zupa brokułowo-serowa według Bajaderki
Zdjęcie - Zupa brokułowo-serowa według Bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zasmakowała nam ostatnia zupa brokułowa.
Będziemy eksperymentować dalej...
Teraz kolej na zupę niezawodnej Bajaderki:

Gęsta zupa z brokułami i serem

Bardzo gęsta, kremowa i kolorowa zupa - w sam raz na zimowy obiad (u nas letni ;))

1 brokuł z łodygą
2-3 średnie ziemniaki, pokrojone na dużą kostkę
1 duża posiekana cebula
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki masła
1 łyżeczka mielonego cuminu (niekoniecznie)
1 łyżeczka soli
mielony pieprz
2 łyżki maki
3/4 szklanki pół na pół śmietanki kremówki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki rosołu

Oddzielić różyczki brokułowe od łodygi, podzielić je na mniejsze. Łodygę obrać i drobno posiekać. W 4 litrowym rondlu rozpuścić masło i dodać ziemniaki, cebulę, paprykę, łodygę brokuła i czosnek i sauté na średnim ogniu około 10 minut aż cebula zmięknie. Dodać cumin, sól, pieprz i smażyć jeszcze przez kilka minut. Oprószyć mąką, i smażyć następne 2-3 minuty. Powoli dodać rosół i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10 minut. Dodać mieszankę mleka i śmietany i ser i gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. W blenderze purée około 2 szklanek zupy i wlać z powrotem do garnka, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze przez chwilę, aż zmiękną.
Smacznego :)

Kategorie przepisów