Zrazy w sosie własnym

Zrazy w sosie własnym

 

Zdjęcie - Zrazy w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł na pyszny obiad! Zrazy w sosie własnym to propozycja idealna!

Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia przychodzi z nowymi smuklejszymi butelkami i korkami pozwalającymi na dozowanie oleju małym i dużym strumieniem, a sam kształt butelki inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki❤️.

Zdjęcie - Zrazy w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na zrazy w sosie własnym:

  • 3 grubsze plastry schabu wieprzowego,
  • 400 g mielonej karkówki wieprzowej,
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę,
  • kiszony ogórek pokrojony w drobną kostkę,
  • średnia cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 2 duże cebule pokrojone w większe kawałki
  • łyżka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia mięsa,
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia cebuli
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 1,3 litra wody,
  • łyżka mąki,

 

Do podania:

Zdjęcie - Zrazy w sosie własnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJ

Jak zrobić zrazy w sosie własnym?

👉Plastry schabu rozkrawamy jak na filmie i tłuczemy na duże kotlety.

👉Mielone mięso z karkówki wiperzowej, boczek, ogórka, cebulę, musztardę, pieprz i sól wrzucamy do miski i wyrabiamy masę, którą nadziewamy kotlety.

👉Nadziane kotlety zawijamy w rolady i obwiązujemy sznurkiem do gotowania.

👉Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażymy mocno rolady z każdej strony.

👉Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, dolewamy odrobinę Kujawskiego i smażymy cebulę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez około 7 minut.

👉Na usmażone składniki układamy rolady, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy i dusimy przez 1,5 godziny.

👉Po tym czasie wyjmujemy mięso, zdejmujemy sznurek, a sos przelewamy przez sito.

👉Przecedzony sos wlewamy na patelnię i zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.

👉Wkładamy rolady, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i mamy gotowe zrazy w sosie własnym. Podajemy z puree ziemniaczanym z musztardą francuską i surówką z białej kapusty.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów