Zrazy w sosie własnym

Pomysł na pyszny obiad! Zrazy w sosie własnym to propozycja idealna!
Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia przychodzi z nowymi smuklejszymi butelkami i korkami pozwalającymi na dozowanie oleju małym i dużym strumieniem, a sam kształt butelki inspirowany jest strojem Kujawianek znanym z reklam marki❤️.
Składniki na zrazy w sosie własnym:
- 3 grubsze plastry schabu wieprzowego,
- 400 g mielonej karkówki wieprzowej,
- 100 g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę,
- kiszony ogórek pokrojony w drobną kostkę,
- średnia cebula pokrojona w drobną kostkę,
- 2 duże cebule pokrojone w większe kawałki
- łyżka musztardy,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia mięsa,
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia do smażenia cebuli
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3-4 liście laurowe,
- 1,3 litra wody,
- łyżka mąki,
Do podania:
J
Jak zrobić zrazy w sosie własnym?
👉Plastry schabu rozkrawamy jak na filmie i tłuczemy na duże kotlety.
👉Mielone mięso z karkówki wiperzowej, boczek, ogórka, cebulę, musztardę, pieprz i sól wrzucamy do miski i wyrabiamy masę, którą nadziewamy kotlety.
👉Nadziane kotlety zawijamy w rolady i obwiązujemy sznurkiem do gotowania.
👉Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia i smażymy mocno rolady z każdej strony.
👉Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, dolewamy odrobinę Kujawskiego i smażymy cebulę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez około 7 minut.
👉Na usmażone składniki układamy rolady, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy i dusimy przez 1,5 godziny.
👉Po tym czasie wyjmujemy mięso, zdejmujemy sznurek, a sos przelewamy przez sito.
👉Przecedzony sos wlewamy na patelnię i zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
👉Wkładamy rolady, gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut i mamy gotowe zrazy w sosie własnym. Podajemy z puree ziemniaczanym z musztardą francuską i surówką z białej kapusty.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudne