Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika

Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika

Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Rzadko kiedy zabieram ze sobą luch na zajęcia. Po pierwsze nie lubię nosić tych pojemników. Po drugie jedzenie po kilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe pełne wyżywienie. Dlatego zazwyczaj pakuję go w pojemnik razem z pałeczkami i opycham się nim w przerwach do granic przyzwoitości. Moja dzisiejsza propozycja to nietradycyjne sushi w wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą.

Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI dla 4 osób

Ryż z kalafiora i słonecznika:

  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 1 mały kalafior
  • 30 g pasty miso
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • sok z ½ cytryny





Do sushi:
  • 1 marchew
  • 1 burak
  • 1 okrągła biała rzodkiew
  • kilka listków jarmużu
  • kiełki rzodkiewki
  • 5-6 arkuszy glonów nori

Do podania:
  • marnowany imbir
  • sos sojowy
* PRZYGOTOWANIE
Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść go w kielichu blendera lub malakserze i zmiksuj na pastę. Pamiętaj, aby nie przesadzić z miksowaniem! Słonecznik przełóż do miski.
Do blendera wrzuć podzielony na różyczki kalafior i powtórz czynność, aż otrzymasz ziarnistą strukturę. Połącz ze słonecznikiem. Dodaj pastę miso, ocet, sok z cytryny i płaską łyżeczkę soli. Wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby przypraw wg uznania.
Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sushi Warzywa korzenne obierz i pokrój w słupki. Nori ułóż na bambusowej macie do sushi. Na arkuszu glonów kładź ryż z kalafiora do dwóch trzecich wysokości. Następnie na środku ryżu wzdłuż słupki warzyw, pocięty na kawałki jarmuż i kiełki rzodkiewki. Zwiń całość przy pomocy maty jak tradycyjne sushi. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków.
Sushi podawaj z sosem sojowym i kawałkami marynowanego imbiru.
*

Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów