Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
Dla tych którzy w poprzednim roku robili fasolkę szparagową po katalońsku i rozsmakowali się w tym daniu, mam dobrą wiadomość. Wersja z papryką jest równie smaczna ?
Nie wiem jak Wy, ale ja w sezonie letnim wprost uwielbiam takie dania z warzyw.
I nawet cena fasolki szparagowej nie była w stanie mnie odstraszyć i odciągnąć od przygotowania jej w ten sposób;)
- około 8-9 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 300-400 g fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółtka papryka
- 1 pęczek szczypiorku/cebulki dymki
- około 50 g żółtego sera (u mnie dodatkowo 1/2 kulki mozzarelli)
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki (na frytki). Zalewamy zimną, osłodzoną 1 łyżeczką cukru wodą.
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy.
Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Dymkę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy paprykę, aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy cebulę. Smażymy całość na średnim ogniu. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody (kilka łyżek), nie dolewamy oleju.
W międzyczasie ziemniaki odcedzamy. Dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na głębokim oleju, najlepiej we frytownicy.
Na patelnię z papryką i cebulą dodajemy fasolkę, a po chwili usmażone frytki. Wszystkie składniki podgrzewamy krótko. Oprószamy do smaku solą oraz szczyptą pieprzu.
Podajemy od razu po przygotowaniu, posypane szczypiorkiem oraz tartym serem.
Polecam również mój przepis na lazanię z soczewicą