Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

Od kilku dni testuję nową wyciskarkę wolnoobrotową, która już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Przy okazji dodam, że jej recenzję możecie przeczytać tutaj. Tłoczenie domowych soków spodobało mi się tak bardzo, że mam ochotę codziennie próbować nowych smaków z owoców i warzyw. Jednak według mnie absolutnym sztosem okazał się sok z jarmużu. Nadaje on nie tylko cudownego szmaragdowego koloru, ale i smakuje przepysznie. Prawdę mówiąc, nawet nie spodziewałem się, że sok z jarmużu może być aż taki dobry. Poza tym to prawdziwa bomba witaminowa pełna zbawiennych makroskładników. Przede wszystkim znajdziecie w nim witaminę A oraz K, β-karoten, wapń i żelazo. Z jarmużem świetnie komponują się jabłka, gruszki, kiwi, banan czy owoce cytrusowe, które często wykorzystywałem w domowych smoothie z tym kapustnym warzywem. Do tego koktajlu wybrałem zielone jabłka (głównie ze względu na zachęcający kolor i soczystość, więc możecie wykorzystać dowolną ulubioną odmianę), gruszki oraz seler naciowy. Wszystkie warzywa i owoce przepuściłem tylko przez wyciskarkę wolnoobrotową. Jeśli nie posiadacie jednak takiego urządzenia, to można przygotować smoothie, miksując jarmuż z naturalnie tłoczonym sokiem za pomocą blendera. Też będzie smacznie, chociaż nie ukrywam, że wyciskarka potrafi wydobyć z jarmużu maksimum składników odżywczych, nie pozostawiając w napoju strzępków, które trochę denerwują podczas picia. Do koktajlu możecie również dodać odrobinę dobrej jakości oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno. Wtedy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone, a sam napój będzie jeszcze bardziej lekkostrawny. Jeszcze zanim zabierzecie się do tłoczenia domowego soku mam dla Was małą wskazówkę od Andrew Coopera, którą przeczytałem w Juicemanie: warzywa liściaste i włókniste, jak jarmuż, czy seler należy przepuszczać przez wyciskarkę wolnoobrotową pomiędzy twardymi owocami. Dzięki temu będzie ona sprawnie pracować i uzyskamy z nich maksymalnie dużo soku. To jak, kto się piszę na szklaneczkę? Zapewniam Was, że ten zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki zupełnie zmieni Wasze podejście do zdrowych koktajli i tego kapustnego warzywa, bo smakuje wyśmienicie! ?

Zdjęcie - Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki Łukasz Od kilku dni testuję nową wyciskarkę wolnoobrotową, która już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Przy okazji dodam, że jej recenzję… P

rzepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 zielone jabłka (można użyć dowolnej ulubionej odmiany)
  • 1 gruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • solidna garść jarmużu (ok. 50 g)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie owoce i warzywa umyj. Selera naciowego pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki pokrój w razie potrzeby, jeśli wyciskarka ma mały otwór wsadowy.
  2. Do wyciskarki wolnoobrotowej wrzucaj kolejno składniki. Seler naciowy oraz jarmuż warto dodać pomiędzy twardymi owocami. Wtedy sok zostanie lepiej wyciśnięty.
  3. Gotowy sok podawaj od razu; wtedy smakuje najlepiej.

Kategorie przepisów