Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki
Od kilku dni testuję nową wyciskarkę wolnoobrotową, która już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Przy okazji dodam, że jej recenzję możecie przeczytać tutaj. Tłoczenie domowych soków spodobało mi się tak bardzo, że mam ochotę codziennie próbować nowych smaków z owoców i warzyw. Jednak według mnie absolutnym sztosem okazał się sok z jarmużu. Nadaje on nie tylko cudownego szmaragdowego koloru, ale i smakuje przepysznie. Prawdę mówiąc, nawet nie spodziewałem się, że sok z jarmużu może być aż taki dobry. Poza tym to prawdziwa bomba witaminowa pełna zbawiennych makroskładników. Przede wszystkim znajdziecie w nim witaminę A oraz K, β-karoten, wapń i żelazo. Z jarmużem świetnie komponują się jabłka, gruszki, kiwi, banan czy owoce cytrusowe, które często wykorzystywałem w domowych smoothie z tym kapustnym warzywem. Do tego koktajlu wybrałem zielone jabłka (głównie ze względu na zachęcający kolor i soczystość, więc możecie wykorzystać dowolną ulubioną odmianę), gruszki oraz seler naciowy. Wszystkie warzywa i owoce przepuściłem tylko przez wyciskarkę wolnoobrotową. Jeśli nie posiadacie jednak takiego urządzenia, to można przygotować smoothie, miksując jarmuż z naturalnie tłoczonym sokiem za pomocą blendera. Też będzie smacznie, chociaż nie ukrywam, że wyciskarka potrafi wydobyć z jarmużu maksimum składników odżywczych, nie pozostawiając w napoju strzępków, które trochę denerwują podczas picia. Do koktajlu możecie również dodać odrobinę dobrej jakości oliwy z oliwek lub innego oleju tłoczonego na zimno. Wtedy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone, a sam napój będzie jeszcze bardziej lekkostrawny. Jeszcze zanim zabierzecie się do tłoczenia domowego soku mam dla Was małą wskazówkę od Andrew Coopera, którą przeczytałem w Juicemanie: warzywa liściaste i włókniste, jak jarmuż, czy seler należy przepuszczać przez wyciskarkę wolnoobrotową pomiędzy twardymi owocami. Dzięki temu będzie ona sprawnie pracować i uzyskamy z nich maksymalnie dużo soku. To jak, kto się piszę na szklaneczkę? Zapewniam Was, że ten zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki zupełnie zmieni Wasze podejście do zdrowych koktajli i tego kapustnego warzywa, bo smakuje wyśmienicie! ?
Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki Łukasz Od kilku dni testuję nową wyciskarkę wolnoobrotową, która już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Przy okazji dodam, że jej recenzję… P
rzepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 2 zielone jabłka (można użyć dowolnej ulubionej odmiany)
- 1 gruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- solidna garść jarmużu (ok. 50 g)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie owoce i warzywa umyj. Selera naciowego pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki pokrój w razie potrzeby, jeśli wyciskarka ma mały otwór wsadowy.
- Do wyciskarki wolnoobrotowej wrzucaj kolejno składniki. Seler naciowy oraz jarmuż warto dodać pomiędzy twardymi owocami. Wtedy sok zostanie lepiej wyciśnięty.
- Gotowy sok podawaj od razu; wtedy smakuje najlepiej.