Zielony koktajl gruszka + szpinka + jagody goji
Koktajle lubię z kilku powodów, a niewątpliwą ich zaletą jest szybkość przygotowania, ciekawy smak oraz duża wartość odżywcza. Skład koktajlu powinien być dostosowany do aktualnych potrzeb naszego organizmu, ale nie powinno w nim zabraknąć owoców i warzyw. Idealnym rozwiązaniem jest połączenie słodkości owoców z wytrawnym smakiem warzyw. Wówczas koktajl ma przyjemny smak, bo są w nim owoce, a jednocześnie ma wyższą wartość odżywczą ze względu na obecność warzyw, które mają mniej cukrów prostych, za to kryją w sobie bogactwo składników mineralnych i pod tym względem biją owoce na głowę. Przygotowując koktajle warto sięgać po warzywa liściaste, które dzięki miękkiej strukturze łatwo zmiksować i uzyskać jednolitą konsystencję. Takim koktajlem można spokojnie zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia. Ja polecam taki koktajl przed treningiem, bo nie czuję się po nim ociężale w czasie ćwiczeń, a dostarcza mi sporą porcję witamin, mikroelementów, błonnika, protein i daje kopa lepszego niż niejeden energetyk.
Składniki:
1 dojrzała gruszka
1/2 awokado
garść liści młodego szpinaku
garść suszonych jagód goji
1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego lub innego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładki koktajl. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka lub wodę. Jeśli koktajl nie jest wystarczająco słodki, można dosłodzić go miodem lub syropem klonowym. Wypijamy zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
1 dojrzała gruszka
1/2 awokado
garść liści młodego szpinaku
garść suszonych jagód goji
1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego lub innego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładki koktajl. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka lub wodę. Jeśli koktajl nie jest wystarczająco słodki, można dosłodzić go miodem lub syropem klonowym. Wypijamy zaraz po przygotowaniu.