Zielone kopytka ze szpinakiem

Szybko, prosto, ale nie nudno. W schemat ten idealnie wpisuje się przepis na zielone kopytka. Dlaczego zielone ? Bo przygotowane z dodatkiem szpinaku.
Zielone kopytka ze szpinakiem to propozycja zarówno dla tych co szpinak uwielbiają, jak i dla tych, którzy mają się ze szpinakiem na bakier. Szpinak jest w daniu praktycznie niewyczuwalny, nadaje on tylko barwę kopytkom.
Z czym jeść kopytka szpinakowe ? Najlepiej smakują z rozgrzanym na patelni masłem. Możecie podać je także z dowolnym sosem, a nawet w wersji na słodko, z cukrem, zrumienioną tartą bułką i truskawkami.
Zdjęcie - Zielone kopytka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA ZIELONE KOPYTKA ZE SZPINAKIEM
Składniki na zielone kopytka:
  • 350 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • około 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie kopytek ze szpinakiem:
1. Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnić w malakserze.
2. Umyte liście szpinaku przełożyć na patelnię, chwilę podgrzewać, aż liście zmiękną. Liście szpinaku zmiksować blenderem, razem z ząbkiem czosnku.

3. W misce wymieszać rozdrobnione ziemniaki ze szpinakiem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i solą. Dodawać partiami mąkę pszenną ( jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, dodać tyle, żeby ciasto było dość zwarte ) i zagniatać ciasto.
4. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części ciasta uformować w wałeczek, po czym kroić poprzecznie na kopytka.
Kopytka gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Zdjęcie - Zielone kopytka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zielone kopytka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Bataty smażone z fasolką szparagową, boczkiem i suszonym pomidorem

Bataty smażone z fasolką szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotlety z dorsza, czyli irlandzkie fishcakes
1

Kotlety z dorsza, czyli irland…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem
1

Ziemniaczane łódeczki z brokuł…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sałatka na ciepło z młodych ziemniaków, bobu i kurek

Sałatka na ciepło z młodych zi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bataty faszerowane

Bataty faszerowane

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z ziemniakami i fetą
1

Sałatka z ziemniakami i fetą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym

Makaron z sosem marchewkowo-na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami

Czerwone curry z rybą, fasolką…

Dzi Dzi
karmelowy

Makaron z kurczakiem, suszonym pomidorem i oscypkiem

Makaron z kurczakiem, suszonym…

Beti Beti
kruche babeczki

Wegetariańskie leczo z oliwkami

Wegetariańskie leczo z oliwkam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Risotto z kurkami i zielonym groszkiem
1

Risotto z kurkami i zielonym g…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
1

Szakszuka, czyli jajka gotowan…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna