Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej

Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej
Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Żeberka w marynacie piwno-czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ¼ szklanki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz biały
Marynata:
  • 1½ szklanki jasnego piwa
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka rozmarynu
Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty mieszam w szklanym naczyniu. Następnie umieszczam w nim czyste, poporcjowane żeberka. Naczynie z mięsem przykrywam i wkładam na 12 godz. do lodówki.


Mięso wyjmuję z marynaty i osuszam papierowym ręcznikiem, po czym przekładam je do żaroodpornego naczynia. Żeberka nacieram olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję papryką i pieprzem. Tak przygotowane wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 1 godz. w temperaturze 180°C. Żeberka można również obsmażyć i dusić do miękkości pod przykryciem.


Porada:

Do żeberek często podaję sos musztardowy z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek soku z cytryny, 4 łyżek musztardy rosyjskiej i jednej łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie ubijam.



Przepis pochodzi z www.napiecyku.pl

Kategorie przepisów