Zdrowe ciasteczka z ciecierzycą

Zdrowe ciasteczka z ciecierzycą
Domowe ciastka z mąką z ziaren ciecierzycy i z białym serem. Mąki, masło i zmielony ser dokładnie mieszam i schładzam w lodówce. Z ciasta wycinam ulubione kształty i krótko piekę. Ciasteczka rosną jak na drożdżach, wyglądają i smakują bardzo atrakcyjnie Przygotujcie na weekend, a cała rodzina, przez kilka dni, będzie cieszyć się wyjątkowym smakiem

Zdjęcie - Zdrowe ciasteczka z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 135 g mąki z cicierzycy
  • 135 g mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennnej
  • 250 g białego sera
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru a prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
Ser przeciskam przez praskę, lub mielę. Do miseczki daję przesiane mąki, masło pokrojone na kawałki, ser, cukier i jajko. Z całości wyrabiam elastyczne ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na około 40 minut. Schłodzone ciasto dzielę na pół. Jedną część zostawiam w lodówce, drugą rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie, na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinam gwiazdki różnej wielkości. Można również wycinać kółka np. kieliszkiem. Podobnie postępuję z drugą połową ciasta. Ciasteczka układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę na środkowej półce piekarnika, w temperaturze 180 stopni, około 12 minut. Ciastka powinny mocniej się zrumienić. Takie smakują najbardziej. Gotowe studzę na kratce. Smacznego

Zdjęcie - Zdrowe ciasteczka z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zdrowe ciasteczka z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów