Zdrowa sałatka z buraczkami, ciecierzycą i serem feta
Zdrowa, pyszna sałatka z mnóstwem witamin i minerałów świetnie sprawdzi się w roli apetycznego śniadania dającego siłę do działania. Kaszę w połączeniu z burakiem i ciecierzycą wykorzystacie również jako kolorowy dodatek do obiadu - w połączeniu z pieczenią smakuje wyśmienicie.
Składniki
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Dodajemy ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę buraka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Tak powstałą mieszankę wykładamy na talerz posypujemy pestkami dyni, orzeszkami i słonecznikiem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz kiełki.
Z podanych składników przygotujecie 3 porcje (takie jak na zdjęciu).
Smacznego !
Składniki
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 średni ugotowany burak (ok. 125 g)
- 75 g ugotowanej ciecierzycy
- 80 g sera typu feta (półtłustego)
- 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka orzeszków pini
- 1 łyżka nasion słonecznika
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Dodajemy ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę buraka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.
Tak powstałą mieszankę wykładamy na talerz posypujemy pestkami dyni, orzeszkami i słonecznikiem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz kiełki.
Z podanych składników przygotujecie 3 porcje (takie jak na zdjęciu).
Smacznego !