Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami
- Wynik: 120
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 1h 20 min
Taki zawijaniec doskonale wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat. Są tu i grzyby suszone i kapusta kiszona więc ugotujcie jeszcze barsz czerwony np. z tego przepisu i będzie prawdziwa uczta. Bardzo polecam.
Składniki
- mąka pszena - 500 g
- drożdże - 60 g
- cukier - 1 łyżeczka
- mleko - 230 ml
- jajka - 2 szt.
- masło - 50 g
- sól - 1 łyżeczka
- kminek - do posypania
- jajko - do posmarowania
- Składniki na farsz:
- kapusta kiszona - 300g
- cebula - 1 szt.
- grzyby suszone - 200 g
- olej - 5 łyżek
- kminek - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Farsz:
Grzyby umieścić w garnuszku, zalać zimna wodą, wstawić na gaz, zagotować. Gotować kilka minut, następnie odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć, następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Wlać wodę z grzybami, które wcześniej można pokroić na mniejsze kawałki. Całość dusić do miękkości kapusty. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem oraz kminkiem.
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać sól, wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone gorące masło i wszystko razem dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć je na blat i ponownie, lekko wyrobić. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć połowę farszu, zostawiając 2 cm od krawędzi. Zwijać według dłuższego brzegu. Gotowe zawijańce ułożyć na blaszce do pieczenia, do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jakiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 50 min.
Po upieczeniu pokroić w paski i podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego:)