Zapiekany rabarbar z truskawkami (cobbler)
Cobbler to ten rodzaj deseru, który po polsku można przedstawić tylko za pomocą opisu. To owoce pieczone z porcjami maślanego ciasta na wierzchu.
Swój deser przygotowałam na patelni, na której wcześniej przesmażyłam owoce. Do tego ciasto wymieszane po prostu widelcem. To ten rodzaj gotowania, jaki lubię najbardziej- z małą ilością naczyń do zmywania!
Cobbler najlepiej smakuje moim zdaniem podany na ciepło, z sosem waniliowym albo lodami czy ubitą śmietanką. Do jego zrobienia możecie użyć w zasadzie wszystkich owoców sezonowych. U mnie był to rabarbar i truskawki- rewelacyjnie się dopełniają!
Zapiekany rabarbar z truskawkami (cobbler) Składniki
- rabarbar - 4 laski
- truskawki - 1 szklanka
- masło - 1 łyżka
- mąka ziemiaczana - 1 łyżeczka
- cukier brązowy - 3 łyżki
- ciasto
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 1/4 kostki (50 g)
- mleko - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 2 łyżki
- enencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
Rabarbar obierz z włókien, pokrój na ok. 3 cm kawałki, truskawki pokrój w ćwiartki.
Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj cukier i rabarbar, smaż 3 minuty, dorzuć truskawki oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Wyłącz.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj wanilię i zimne masło pokrojone w małą kostkę, wymieszaj widelcem, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Wlej mleko, wymieszaj ciasto.
Na wierchu owoców układaj porcje ciasta np. łyżką do lodów. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.