Zapiekany mix ryżowy z wędzonym łososiem
"Miałam pewne trudności z nazwaniem tej potrawy w końcu wymyśliłam taką, ponieważ "postumencik" pod łososia to mieszanka trzech gatunków ryżu, doprawiona i zapieczona. Na każdym postumenciku umieściłam rodzaj gniazda z wędzonego łososia, do środka którego wlałam sos tatarski. Całość wykończyłam ogórkiem konserwowym i świeżym koperkiem Mąż był zachwycony, a i mnie też przypadła do smaku. Prosta do zrobienia. Ja wykorzystałam tu mieszankę trzech gatunków ryżu: dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego, ale z powodzeniem mogą to być inne gatunki. Można np. wykorzystać to co ostanie z obiadu."
Zapiekany mix ryżowy z wędzonym łososiem (przepis autorski)
Składniki na 4 porcje:
200g ugotowanego ryżu
(u mnie mieszanka ryżu dzikiego, parboiled i pełnoziarnistego Kupiec)
2 białka jaj
4 łyżki majonezu
200g wędzonego łososia
2 ogórki konserwowe
2 limonki
4 łyżki sosu tatarskiego
sól i pieprz do smaku
świeży koperek do dekoracji
Przygotuj cztery żaroodporne naczynia o śr. 11cm. Z papieru do pieczenia wytnij 4 kółka o średnicy nieco mniejszej niż przygotowane naczynia. Włóż je na dno , a boki naczyń posmaruj masłem.
Wymieszaj w misce ryż z majonezem i białkami jaj. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż do foremek,, wyrównaj powierzchnię i lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Wyjmij, ostrym nożykiem delikatnie oddziel od sianek naczynia i przełóż na talerze, te na których będziesz serwować przystawkę. Zdejmij papier i zostaw do wystudzenia.
Pokrój ogórek na plasterki i rozłóż na ryżu. Z plastrów wędzonego łososia uformuj cztery gniazda i ułóż je na plasterkach ogórka. Do środka każdego gniazda włóż po łyżce sosu tatarskiego. Udekoruj świeżym koperkiem i cząstkami limonki.