Zapiekanka z ziemniaków i kapusty włoskiej

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty  włoskiej

Po ostatnich "wynalazkach" miałam ochotę na coś zwyczajnego. A że bardzo lubię zapiekanki, można tam wpakować praktycznie wszystko, zrobiłam taką zwykłą,  warzywną. Ziemniaki i kapusta to chyba najbardziej pospolite połączenie jakie przychodzi mi do głowy ale bardzo smaczne dlatego polecam tę zapiekankę.

Zdjęcie - Zapiekanka z ziemniaków i kapusty  włoskiej  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 20 dag boczku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz
  • estragon

Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w niezbyt grube półplasterki. Kapustę pociąć na paski grubości 1 cm. Boczek pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, pieczarki pokroić. Podsmażyć boczek, pieczarki, marchew, czosnek, doprawić estragonem, solą i pieprzem. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwami kapustę (oprószyć lekko solą i pieprzem), ziemniaki, smażone warzywa, aż do wyczerpania składników. Wierzch polać oliwą lub obłożyć wiórkami masła. Zapiekać pod przykryciem 40 minut w 170 stopniach.

Smacznego:)

Kategorie przepisów