Zapiekanka z Kasslerem, kiszoną kapustą i makaronem
Zapiekanka to doskonały pomysł na szybki, bardzo sycący i niedrogi obiad. Wyjątkowo popularne danie jednogarnkowe, uwielbiane przez wielu smakoszy. Dzisiejsza jest bardzo smaczna i świetna, bo nie wymaga wielu składników. Jeśli lubisz łazanki z kapustą ta zapiekanka jest dla Ciebie. Łazanki zastępuje sztandarowy niemiecki makaron - Spätzle. Z kiszoną kapustą i kawałkami wędzonego schabu pod chrupiącą pierzynką z przypieczonego sera wyśmienity zimowy obiad. Zapiekanka ma zwartą konsystencję i pyszną kombinację smaków. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
500 g Kasslera ze schabu
1 cebula - najlepiej czerwona
2 łyżki oleju
500 g kiszonej kapusty
200 ml soku z jablek
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, majeranek
200 ml śmietany kremówki
3 jajka
100 g sera gouda lub innego topliwego
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 200`C, z termoobiegiem na 180`C
- Kassler pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać kiszoną kapustę, wlać sok z jabłek i poddusić 5-10 minut. Dodać pokrojony Kassler
- w międzyczasie ugotować Spätzle (lub inny makaron) wg wskazań na opakowniu, nie dogotowując go. Odcedzić, przelać zimną wodą
- śmietanę wymieszać z rozbełtanymi jajkami. Mocno przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać majeranek
- 1/3 kiszonej kapusty z mięsem wyłożyć w naczyniu do zapiekania, na to połowę makaronu. Powtórzyć warstwy tak, by na górze znajdowała się kapusta. Równomiernie wylać masę śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 45 minut. 15 minut przed końcem posypać zapiekankę starym serem i zapiekać do zrumienienia