Zapiekanka ryżowa z chorizo, kurczakiem i warzywami
Kolejna zapiekanka, tym razem z ryżem w roli głównej. Do tego kurczak, chorizo i warzywa. Za oknem nieciekawie, więc tego typu dania podchodzą idealnie. PS Jeśli nie dodacie wcześniej sera, jest to świetny pomysł na "obiad w pudełku" do zabrania do pracy :)
Na 4 porcje:
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- bazylia i oregano - po płaskiej łyżeczce
- pół łyżeczki cukru
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i wlać pomidory z puszki. Wymieszać, dodać sól i pieprz, przyprawy oraz cukier, znowu wymieszać i smażyć przez 15-20 minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec spróbować, ewentualnie doprawić wedle własnego smaku.W międzyczasie przygotować kurczaka i pozostałe składniki.
Składniki na zapiekankę:
- 2 torebki ryżu
- mała pierś z kurczaka, ok.200 g
- chorizo, ok. 50 g
- mała puszka czerwonej fasoli, ok. 80 g
- mała puszki kukurydzy, ok. 50
- pół zielonej i pół czerwonej papryki
- mozzarella, 100 g
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć. Paprykę również drobno pokroić w kostkę. Chorizo pokroić na plastry, a następnie w paseczki. Formę do zapiekania (lub mniejsze formy) wysmarować delikatnie olejem. Kiedy sos będzie gotowy, przełożyć go do dużej miski i dosypać resztkę składników (fasolę i kukurydzę oczywiście odsączamy). Całość wymieszać. Ser opcjonalnie można wymieszać ze składnikami bądź zostawić na koniec do posypania.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (200 w termoobiegu) i piec około 10-20 minut. Krócej w przypadku małych form i porcji, dłużej w przypadku jednego dużego naczynia do zapiekania.