Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej

Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej
Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 8 zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 saszetka (30 ml) oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta kolorowego pieprzu
Przygotowanie Szparagi myjemy i pozbawiamy dolnej, twardej części łodygi. Następnie wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 5 min. Podgotowane, lekko miękkie szparagi wyciągamy z wody i ostrożnie zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym.


Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i również układamy w naczyniu. Całość delikatnie skrapiamy olejem Kujawskim z ziołami, doprawiamy pieprzem, solimy oraz posypujemy obficie oregano. Danie wsadzamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy przez 20 min. Szparagi podajemy ciepłe - najlepiej od razu po wyjęciu z pieca.


Porada:

Gotową przystawkę warto posypać świeżo startym parmezanem. Ser doda całości odrobinę charakteru.



Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

Kategorie przepisów