Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii

Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii
Zdjęcie - Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane pulpeciki z kaszy jaglanej i cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki bułki tartej (do pulpecików)
  • 1/2 szklanki bułki tartej (do obtoczenia pulpecików)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia pulpecików
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanka bulionu
  • szczypta soli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 garście startej mozzarelli
Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy a następnie przekładamy do miski. 


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Całość smażymy, pod koniec doprawiamy sola i pieprzem. 


Przesmażone warzywa przekładamy do kaszy, wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżek bułki tartej i przyprawiamy. Składniki dokładnie łączymy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.


W dłoniach formujemy pulpeciki z wcześniej przygotowanej masy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Zarumienione ściągamy z patelni. Wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. 


Wlewamy pomidory z puszki i bulion, i dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. 


Sos i pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy mozzarellą. 


Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C i pieczemy aż mozzarella się rozpuści i delikatnie zapiecze.

Kategorie przepisów