Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz ¼ łyżeczki soli. Mieszamy.
3 jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki. Miksujemy, aż znikną wszystkie grudki.
Dolewamy wodę. Opcjonalnie dodajemy do ¼ szklanki więcej, jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste.
Dodajemy olej, ponownie miksujemy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.
Smażymy dość cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Ricottę mieszamy z 1 jajkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku niewielką ilością cukru i szczyptą soli. Tak przygotowanym serkiem smarujemy naleśniki i rolujemy.
Zrolowane naleśniki układamy w skropionym niewielką ilością Kujawskiego naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu układamy wiórki masła, oprószamy cukrem i cynamonem.
Zapiekamy około 15 minut w 180ºC.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl