Zapiekane bakłażany z mozzarellą i pomidorami

Zapiekane bakłażany z mozzarellą i pomidorami to pomysł na proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Potrawa smakiem przypomina słynną włoską zapiekankę parmigiana di melanzane. Jednakże oszczędzamy tutaj czas na smażenie plastrów oberżyny najpierw w oleju i układaniu kolejno warstw. Bakłażany tniemy po prostu na połówki, nacinamy ukośnie miąższ, smarujemy oliwą i posypujemy solą, a następnie pieczemy. W tym czasie przygotowujemy prosty sos pomidorowy z odrobiną czosnku i bazylii, który później nakładamy na już miękkie warzywo wraz z porwaną mozzarellą i startym parmezanem, a następnie ponownie krótko pieczemy do momentu, aż sery się roztopią i delikatnie przypieką. Tak przygotowane zapiekane bakłażany smakują wprost doskonale i stanowią genialny pomysł na prosty obiad. Koniecznie musicie ich spróbować! 😉
Zapiekane bakłażany z mozzarellą i pomidorami
Ilość porcji: 2-4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut
Składniki na zapiekane bakłażany z mozzarellą i pomidorami:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 puszka pomidorów krojonych pelati (lub 400 ml pasaty)
- 2 kulki mozzarelli
- 50 g tartego parmezanu lub Grana Padano
- 3 ząbki czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować zapiekane bakłażany z mozzarellą i pomidorami?
- Bakłażany umyj, przekrój na połówki i natnij w ich miąższu ukośną kratkę, nie przecinając skóry.
- Polej je solidną porcją oliwy z oliwek i posyp obficie gruboziarnistą solą, starając się, aby oliwa i sól wniknęły do środka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz przez 30 minut, aż staną się miękkie.
- W tym czasie przygotuj sos. Na patelnię wlej chlust oliwy i wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku. Smaż przez chwilę i wrzuć pomidory. Sos gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodaj łyżkę posiekanej bazylii i gotuj jeszcze przez chwilę. Sos dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Możesz go wzbogacić również odrobiną koncentratu pomidorowego dla mocniejszego aromatu.
- Mozzarellę odsącz z zalewy i porwij na kawałki. Upieczone bakłażany posmaruj sosem i ułóż kawałki sera. Następnie posyp parmezanem. Wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut, aby ser się roztopił. Podawaj od razu z pozostałymi listkami bazylii.