Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym i pomidorami

Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym i pomidorami
Zdjęcie - Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane bakłażany faszerowane mięsem mielonym i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g obranych, pokrojonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka tymianku
  • 30 g tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Bakłażany opłukać, przekroić na pół, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić na 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, chili posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki Kujawskiego smakowego, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 min., dodać chili, smażyć razem przez 1 min., dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już wysmażone dodać pomidory, oprószyć solą, smażyć, aż większość soku odparuje. Pod koniec smażenia przyprawić tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Przełożyć farsz do miseczki, odstawić.

Bakłażany opłukać i osuszyć za pomocą ręczników jednorazowych. Na patelni rozgrzać 2 łyżki Kujawskiego smakowego, smażyć bakłażany od wewnętrznej strony przez 2 min., następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wypełnić farszem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180°C przez 25 min.

Porada:
Do faszerowania najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości, podłużne w kształcie gruszki.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów