Zapiekana bagietka czosnkowa z salami

Zapiekana bagietka czosnkowa z salami

Zdjęcie - Zapiekana bagietka czosnkowa z salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekana bagietka czosnkowa z mozzarellą, pomidorem i salami oraz rozpływającym się camembertem. Do przygotowania wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, który jest połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia wraz z naturalnymi ziołami.

Oleje można wykorzystać do smażenia, marynowania czy też pieczenia. Sprawdzi się również do podkręcenia smaku wielu dań.

Oleje rzepakowe z ziołami występują w 8 wariantach smakowych.

Składniki na zapiekaną bagietkę czosnkową z salami:

  • 2 bagietki czosnkowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • około 8 plasterków salami
  • 1 krążek sera camembert
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami “Ostra papryka, pomidor, bazylia”

Zdjęcie - Zapiekana bagietka czosnkowa z salami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiP

Jak przygotować zapiekaną bagietkę czosnkową z salami:

W camembercie robię nacięcia na kształt kratki.

Bagietkę czosnkową dzielę na mniejsze kawałki wzdłuż zrobionych już nacięć.

Na spód foremki układam papier do pieczenia. Na środku foremki układam camemberta obok kawałki bagietki czosnkowej, pomiędzy nimi układam plastry pomidora,mozzarelli i salami.

Polewam camemberta Kujawskim olejem z ziołami i wkładam do rozgrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na ok. 10-15 min.

Po upieczeniu dekoruję zapiekaną bagietkę czosnkową z salami świeżymi listkami bazylii.

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów