Zamorskie śledzie z cytrusami

Zamorskie śledzie z cytrusami
Zdjęcie - Zamorskie śledzie z cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zamorskie śledzie z cytrusami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 płaty śledziowe matiasy
  • 1 grejpfrut
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • około 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka świeżego szczypiorku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby się dobrze namoczyły.


Następnego dnia obieramy pomarańczę i grejpfruta tak, aby razem z grubą skórą usunąć też wierzchnie błonki. Z każdego kawałka wycinamy trójkąty miąższu, dzielimy je na mniejsze kawałki, po czym z resztek owoców wyciskamy pozostały tam sok. Miąższ owoców zalewamy winem. Limonkę dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy na plastry. Dodajemy do pozostałych owoców.


Szczypiorek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy do mieszanki owocowo - winnej.


Orzechy włoskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C - powinny w tym czasie lekko się zezłocić. Orzechy studzimy, przekładamy do czystej ściereczki i przez nią pocieramy je o siebie. Na ściereczce powinna zostać część skórek. Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.


Wymoczone matiasy przekładamy do zalewy owocowej i pozwalamy im się moczyć co najmniej godzinę przed podaniem.


Gotowe śledzie podajemy posypane uprażonymi orzechami i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów