Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zdjęcie - Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zakręcona tarta z warzywami to mega prosty pomysł na efektowne i szalenie proste danie! Wystarczy zagnieść kruchy spód i pokroić ulubione warzywa w paski (najlepiej nadają się cukinia, marchew, papryka, bakłażan, czy pietruszka). Później tylko trzeba je ułożyć w formie rozety, zalać jajeczną masą i zapiec. Do nadzienia polecam dodać parmezan lub inny aromatyczny ser. Możecie tutaj pokombinować po swojemu. Z pewnością będzie pysznie, a zakręcona tarta zaskoczy Waszych bliskich! ;)
Zdjęcie - Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm
Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka



Nadzienie:
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 3 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g parmezanu lub dowolnego żółtego sera
  • łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

* PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.
Nadzienie Warzywa umyj. Cukiniom odetnij końcówki, marchew obierz, a papryki przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój marchewkę i cukinię na długie i cienkie pasy. Paprykę również cienko pokrój, lecz będzie łatwiej to zrobić za pomocą noża.

Jajka roztrzep delikatnie w miseczce wraz ze śmietaną i startym na tartce serem. Miksturę dopraw rozmarynem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku. Masę wylej na podpieczony i wystudzony spód. Następnie wyłóż paski z warzyw, układając je dookoła tarty, zaczynając od brzegów i kończąc na środku. Gotową tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż wierzch się zetnie. Zakręconą tartę podawaj po lekkim przestudzeniu; będzie ją łatwiej kroić.

*

Zdjęcie - Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pie z jabłkiem i porem
1

Pie z jabłkiem i porem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Curry Pumpkin Pie

Curry Pumpkin Pie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z rydzami
1

Tarta z rydzami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lody porzeczkowo-malinowe (wegańskie)

Lody porzeczkowo-malinowe (weg…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Jogurtowa ciabatta z pomidorkami

Jogurtowa ciabatta z pomidorka…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cappuccino z kokosem
1

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Bułki pszenne z ziarnami
1

Bułki pszenne z ziarnami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
1

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake