Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania
Imprezowy wieniec drożdżowy z paluchami do odrywania pełnymi ciągnącego się sera cheddar, które można zanurzyć w ulubionym dipie... Czy to nie brzmi jak idealna przekąska na imprezę? Ja myślę, że to must bake przy organizowaniu domówki dla miłośników sera. ;) Jeżeli polubiliście przepis na serowe paluchy z ciasta francuskiego, to ten zachwyci Was jeszcze bardziej. Ta przekąska z pewnością będzie hitem na każdej imprezie. A i w ogóle ten wieniec możecie upiec w trymiga, korzystając z gotowego ciasta francuskiego. Też będzie pysznie, a znacznie szybciej. Wybór należy do Was. :)
*
SKŁADNIKI
na wieniec z 16-20 serowymi paluchami
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 całe jajko
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- 100 ml passaty
- 100 g suszonych pomidorów
- 200 g żółtego sera
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
Sos pomidorowy:
- 300 ml passaty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
* PRZYGOTOWANIE Wieniec serowy Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą.
Mąkę wymieszaj wraz z solą i ziołami. Wlej zaczyn, rozpuszczone masło i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto. Możesz do tego celu użyć robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy stanie się elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na 2 równe okręgi na podsypanym mąką blacie. Jeden z nich posmaruj passatą, zostawiając niewielki margines i kolejno posyp startym żółtym serem, ziołami i posiekanymi drobno pomidorami suszonymi. Przykryj drugą porcją ciasta i zlep brzegi. Ciasto przenieś na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na środku postaw niewielką miseczkę i natnij 16-20 pasków. Skręć je, dociskając końce do papieru do pieczenia.
Żółtko roztrzep ze śmietaną i posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut na złoto. Po upieczeniu postaw na środku miseczkę, aby wyrównać ciasto w miejscu, w którym postawimy później sos. Wieniec podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sos pomidorowy Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przysmaż na oliwie z oliwek. Następnie wlej passatę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Sos zmiksuj blenderem. Dodaj świeże zioła i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
*