Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania

Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania

Zdjęcie - Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Imprezowy wieniec drożdżowy z paluchami do odrywania pełnymi ciągnącego się sera cheddar, które można zanurzyć w ulubionym dipie... Czy to nie brzmi jak idealna przekąska na imprezę? Ja myślę, że to must bake przy organizowaniu domówki dla miłośników sera. ;) Jeżeli polubiliście przepis na serowe paluchy z ciasta francuskiego, to ten zachwyci Was jeszcze bardziej. Ta przekąska z pewnością będzie hitem na każdej imprezie. A i w ogóle ten wieniec możecie upiec w trymiga, korzystając z gotowego ciasta francuskiego. Też będzie pysznie, a znacznie szybciej. Wybór należy do Was. :)
Zdjęcie - Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na wieniec z 16-20 serowymi paluchami
Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 całe jajko
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka soli

Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany
Nadzienie:
  • 100 ml passaty
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g żółtego sera
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii

Sos pomidorowy:
  • 300 ml passaty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

* PRZYGOTOWANIE Wieniec serowy Przygotuj zaczyn, rozprowadzając drożdże w letnim mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą.
Mąkę wymieszaj wraz z solą i ziołami. Wlej zaczyn, rozpuszczone masło i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto. Możesz do tego celu użyć robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy stanie się elastyczne, ulep z niego kulę i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i rozwałkuj na 2 równe okręgi na podsypanym mąką blacie. Jeden z nich posmaruj passatą, zostawiając niewielki margines i kolejno posyp startym żółtym serem, ziołami i posiekanymi drobno pomidorami suszonymi. Przykryj drugą porcją ciasta i zlep brzegi. Ciasto przenieś na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na środku postaw niewielką miseczkę i natnij 16-20 pasków. Skręć je, dociskając końce do papieru do pieczenia.
Żółtko roztrzep ze śmietaną i posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut na złoto. Po upieczeniu postaw na środku miseczkę, aby wyrównać ciasto w miejscu, w którym postawimy później sos. Wieniec podawaj z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sos pomidorowy Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i przysmaż na oliwie z oliwek. Następnie wlej passatę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Sos zmiksuj blenderem. Dodaj świeże zioła i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

*

Zdjęcie - Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wytrawny wieniec drożdżowy z serowymi paluchami do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów