Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy

Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy
Zdjęcie - Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 100 g margaryny Palmy
  • szczypta soli
  • 3 jajka
na warstwę szpinakową:
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka serka kremowego
  • sól, pieprz, sok z cytryny
na warstwę chrzanową:
  • 200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)
  • mały słoiczek chrzanu
na warstwę łososiową:
  • 200 g wędzonego łososia
  • skóra otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • koperek
  • 2 łyżki serka kremowego
  • pieprz mielony
  • 300 ml śmietany kremówki
Przygotowanie

Ciasto:

Zagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 20 min., zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 10 min.


Warstwa szpinakowa:

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny.


Warstwa chrzanowa:

Serek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.


Warstwa łososiowa:

Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Ubić śmietanę (nie za sztywno) i połączyć ją delikatnie z musem.

Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów