Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga

Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

z... tego, co akurat masz w lodówce :)

Gotowanie w duchu #lesswaste nie powinno wiązać się z żadnymi wyrzeczeniami i/czy pójściem na ustępstwa. Domowe danie może (ba! wręcz musi!) smakować, pachnieć i wyglądać jak z najlepszej knajpki, a przy tym być przygotowane w myśl zasady, że oszczędzamy, nie marnujemy i wykorzystujemy co tylko się da. Łatwo powiedzieć? Oczywiście, ale łatwo też spróbować w praktyce. Chcecie zobaczyć jak ja to robię?

Weźmy na przykład takie Walentynki. Z założenia robimy danie dla dwojga. Ma być pysznie i wyjątkowo. Może w azjatyckim stylu? Ależ proszę bardzo!

Moja propozycja to miks tego, co akurat miałam w lodówce. W szufladzie znalazłam marchewkę, kawałek cukinii, seler naciowy, cebulę, rzymską kapustę (nieco już przywiędłą, nie oszukujmy się;) i ukochane (!) tofu.

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mogłabym dodać też paprykę, por, brokuły, kalafior, fasolkę, pieczarki czy bakłażany… Co kto lubi, co kto ma!

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Romantyczna kolacja okazała się posiłkiem wegańskim, ale z powodzeniem mogłabym ją wzbogacić cienko pokrojonym mięsem z piersi kaczki, wołowiną czy delikatnym kurczakiem (nawet takim, który został z wczorajszego obiadu).

Warzywa smażę na oleju, który został na patelni po przesmażeniu tofu. Jarzyny dodaję kolejno zaczynając od tych najtwardszych (marchewka), po najdelikatniejsze- pokrojona kapusta rzymska.

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świetnym sposobem na niemarnowanie jedzenia jest korzystanie z mrożonek. Mrożonka się nie zepsuje, może długo leżeć i co nie mniej ważne, można używać jej „po trochu”- odsypujemy tylko tyle, ile w danym momencie się przyda. Tym właśnie sposobem do mojego dania trafiły obłędnie zielone ziarenka młodej soi.

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy warzywa są już usmażone (ale nadal jędrne!), łączę je z makaronem ryżowym, tofu/ mięsem i odważnie doprawiam: sosem sojowym, sosem teryaki, czasem też słodkim sosem chili, czosnkiem, miodem… ma być pysznie i tak jak lubimy! To kolejna ważna zasada gotowania w duchu #lesswaste , moje #gotowaniebezmarnowania.

Gotuj to co lubisz, wtedy na pewno zjesz wszystko i… nic się nie zmarnuje!

Zdjęcie - Wyjątkowa walentynkowa kolacja dla dwojga z... tego, co akurat masz w lodówce :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Pod TYM LINKIEM możecie też przeczytać kilka słów o mojej ulubionej, białej płycie indukcyjnej, na której moje danie przygotowałam (wpis choć archiwalny z 2018 roku, to nadal aktualny!).

Składniki:

  • makaron ryżowy - porcja dla 2 osób
  • ulubione warzywa, ja wybrałam:
  • cukinia - 1 szt
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • marchewka - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • mrożona soja edamame - ok. 3/4 szklanki
  • przyprawy:
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • chili - do smaku
  • sos słodko- ostry chili - do smaku
  • olej - do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu (zalej wrzątkiem lub ugotuj).
  2. Tofu pokrój w kostkę, obtocz w mące ziemniaczanej, nadmiar strzepnij.
  3. Tofu (lub wybrane mięso) usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z tłuszczu i przełóż do miseczki.
  4. Warzywa pokrój.
  5. Na rozgrzaną patelnię wkładaj kolejno warzywa, zaczynając od tych najtwardszych: paski marchewki, seler naciowy, cebulę, cukinię, sałatę rzymską…
  6. Dorzuć mrożoną soję lub inne strączki np. groszek.
  7. Do przesmażonych, choć ciągle jędrnych warzyw dodaj tofu.
  8. Dopraw do smaku sosem sojowym, teriyaki, miodem, chili- według upodobań.

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

  1. Dodaj makaron, wymieszaj i nałóż na talerze.
  2. Wierzch posyp posiekanym szczypiorem, listkami kolendry, posiekanym chili, ziarenkami sezamu…

Kategorie przepisów