Wtorek z kaszą #8: Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami

Wtorek z kaszą #8: Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami
Zdjęcie - Wtorek z kaszą #8: Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Nadchodzi najpiękniejszy czas w roku! Warzywniaki oferują nam coraz więcej cudownych, sezonowych składników, że aż trudno się zdecydować co wybrać. Jednocześnie za oknem świeci słońce, a to zachęca do wszelkiego rodzaju aktywności na świeżym powietrzu. Zbliża się majówka i trochę szkoda zmarnować wolny czas na mieszanie cały dzień w garnkach.
Dlatego idealnym kompromisem może być przygotowanie wiosennych przekąsek, zapakowanie ich do plecaka/wiklinowego koszyka i udanie się na piknik/wycieczkę rowerową. A jeszcze lepiej, jeśli nasze przekąski będą lekkie i zdrowe. Szczególnie, że dziś wypada wtorek z kaszą!
Moją dzisiejszą propozycją są wiosenne sajgonki. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów, ale zawsze w farszu znajdował się makaron ryżowy. Tak było w przypadku wiosennych sajgonek z : kurczakiem, w liściach szpinaku, z grillowanym łososiem, z kurkami, pesto pietruszkowym i z pistacjami. A także w sajgodziankach i pieczonych sajgonkach w cieście filo. Jak widać każdy znajdzie w tym zbiorze coś dla siebie, ale liczę na to, że spodobają Wam się również sajgonki z farszem z kaszy jaglanej. Oprócz kaszy w środku zawijasków znalazły się też zielone szparagi, mango, marchewka i zioła. W połączeniu z orzechowym sosem tworzą zdrową i wiosenną przekąskę idealną :)

Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami/8 sztuk, 16 połówek
  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 8 szparagów
  • 1/2 mango
  • marchewka
  • świeże zioła (u mnie bazylia i melisa)
  • Kasza:
  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 suszonych płatków chilli
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sos orzechowo-pomarańczowy:
  • 80 g orzechów arachidowych niesolonych
  • sok z 1/2 limonki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 suszonych płatków chilli
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, obieramy zostawiając główki i gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 6 minut.
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, tartym imbirem, płatkami chilli, sosem sojowym i syropem z agawy/miodem.
  3. Do pojemnika malaksera wrzucamy orzechy arachidowe, dodajemy sok z cytrusów, płatki chilli, tarty imbir, sos sojowy oraz olej arachidowy. Całość miksujemy na gładki sos.
  4. Marchewkę i mango obieramy, kroimy w cienkie słupki.
  5. Na blacie stawiamy deseczkę, na której kładziemy czystą ściereczkę. Obok stawiamy miskę z ciepłą wodą, miseczkę z farszem z kaszy jaglanej. Ugotowane szparagi, pokrojoną w słupki marchewkę i mango oraz zioła.
  6. Bierzemy pierwszy płat papieru ryżowego, maczamy go w ciepłej wodzie przez kilka sekund i kładziemy na ściereczce. Na środku lub na dole koła umieszczamy ok. łyżki kaszy jaglanej, na to kładziemy mango, marchewkę oraz szparag przekrojony na pół. Składniki przykrywamy ziołami.
  7. Zawijamy sajgonkę zaczynając od dołu, następnie zginając boki i zawijając ją na koniec jak roladkę (tak jak na ruchomym zdjęciu tutaj).
  8. Zawiniętą sajgonkę kroimy pod skosem na pół. Z kolejnymi sajgonkami czynność powtarzamy.
  9. Tak przygotowane wiosenne sajgonki chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu z orzechowym sosem.
Tosia

Kategorie przepisów