Wtorek z kaszą #8: Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami
Nadchodzi najpiękniejszy czas w roku! Warzywniaki oferują nam coraz więcej cudownych, sezonowych składników, że aż trudno się zdecydować co wybrać. Jednocześnie za oknem świeci słońce, a to zachęca do wszelkiego rodzaju aktywności na świeżym powietrzu. Zbliża się majówka i trochę szkoda zmarnować wolny czas na mieszanie cały dzień w garnkach.
Dlatego idealnym kompromisem może być przygotowanie wiosennych przekąsek, zapakowanie ich do plecaka/wiklinowego koszyka i udanie się na piknik/wycieczkę rowerową. A jeszcze lepiej, jeśli nasze przekąski będą lekkie i zdrowe. Szczególnie, że dziś wypada wtorek z kaszą!
Moją dzisiejszą propozycją są wiosenne sajgonki. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów, ale zawsze w farszu znajdował się makaron ryżowy. Tak było w przypadku wiosennych sajgonek z : kurczakiem, w liściach szpinaku, z grillowanym łososiem, z kurkami, pesto pietruszkowym i z pistacjami. A także w sajgodziankach i pieczonych sajgonkach w cieście filo. Jak widać każdy znajdzie w tym zbiorze coś dla siebie, ale liczę na to, że spodobają Wam się również sajgonki z farszem z kaszy jaglanej. Oprócz kaszy w środku zawijasków znalazły się też zielone szparagi, mango, marchewka i zioła. W połączeniu z orzechowym sosem tworzą zdrową i wiosenną przekąskę idealną :)
Wiosenne sajgonki z kaszą jaglaną i szparagami/8 sztuk, 16 połówek
- 8 płatów papieru ryżowego
- 8 szparagów
- 1/2 mango
- marchewka
- świeże zioła (u mnie bazylia i melisa)
- Kasza:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 cm korzenia imbiru
- 1/2 suszonych płatków chilli
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sos orzechowo-pomarańczowy:
- 80 g orzechów arachidowych niesolonych
- sok z 1/2 limonki
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 cm korzenia imbiru
- 1/2 suszonych płatków chilli
- łyżeczka sosu sojowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, obieramy zostawiając główki i gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 6 minut.
- Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, tartym imbirem, płatkami chilli, sosem sojowym i syropem z agawy/miodem.
- Do pojemnika malaksera wrzucamy orzechy arachidowe, dodajemy sok z cytrusów, płatki chilli, tarty imbir, sos sojowy oraz olej arachidowy. Całość miksujemy na gładki sos.
- Marchewkę i mango obieramy, kroimy w cienkie słupki.
- Na blacie stawiamy deseczkę, na której kładziemy czystą ściereczkę. Obok stawiamy miskę z ciepłą wodą, miseczkę z farszem z kaszy jaglanej. Ugotowane szparagi, pokrojoną w słupki marchewkę i mango oraz zioła.
- Bierzemy pierwszy płat papieru ryżowego, maczamy go w ciepłej wodzie przez kilka sekund i kładziemy na ściereczce. Na środku lub na dole koła umieszczamy ok. łyżki kaszy jaglanej, na to kładziemy mango, marchewkę oraz szparag przekrojony na pół. Składniki przykrywamy ziołami.
- Zawijamy sajgonkę zaczynając od dołu, następnie zginając boki i zawijając ją na koniec jak roladkę (tak jak na ruchomym zdjęciu tutaj).
- Zawiniętą sajgonkę kroimy pod skosem na pół. Z kolejnymi sajgonkami czynność powtarzamy.
- Tak przygotowane wiosenne sajgonki chłodzimy w lodówce lub podajemy od razu z orzechowym sosem.